De ani de zile, problema ouălelor în alimentație a fost un subiect controversat, în principal din cauza conținutului crescut de colesterol.
Unele studii au legat consumul de ouă de creșterea riscului de boli cardiace. Care este adevărul, însă?
Colesterolul se pare că este crucial pentru celule și ajută organismul să genereze vitamina D, alături de testosteron și estrogen. Ficatul și intestinele noastre produc tot colesterolul de care avem nevoie, dar, în același timp, îl regăsim în produse animale precum carnea de vită, creveți, ouă, unt și cașcaval. Este purtat prin corp în sânge prin diferite tipuri de lipoproteine, ceea ce este important pentru că este responsabil pentru ceea ce numim colesterol bun sau colesterol rău.
În primul rând, cercetătorii nu au dovedit exact legătura între consumul de colesterol și riscul crescut de boli cardiace. În realitate, ei sunt mai îngrijorați cu privire la câtă grăsime saturată sau ”trans” consumăm. Niveluri ridicate de grăsime trans se găsesc în alimente precum margarină, snacks-uri și s-a dovedit că aceasta poate crește riscul de boli cardiovasculare pentru că ele cresc nivelul de colesterol LDL, cunoscut drept ”colesterol rău”.
Pe de altă parte, ouăle și creveții sunt singurele bogate în colesterol, dar cu un nivel scăzut de grăsimi saturate. Acest lucru ne conduce către HDL colesterol, care poate fi bun pentru sănătatea noastră: poate avea chiar un efect de protecție în fața bolilor cardiovasculare, împiedicând colesterolul rău să circule prin sânge. Astfel, la analizele de sânge, contează foarte mult nivelul HDL și cel al LDL, pentru că HDL poate bloca LDL.
Ouăle sunt de asemenea o sursă importantă de luteină, legată de o vedere mai bună și de un risc mai scăzut de probleme ale ochilor. În plus, se pare că scade riscul de Alzheimer datorită unui compus numit colină, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News