Adevărul despre data de expirare de pe produsele alimentare

Sursă foto: Pexels (Tim Mossholder)
Sursă foto: Pexels (Tim Mossholder)

Ți s-a întâmplat să arunci mâncare pentru că data de pe etichetă era depășită? Iată ce spun experții americani despre datele de expirare. 

Când te duci la cumpărături și te gândești să cumperi ceva, orice de la lapte la cereale la o conservă, vei vedea probabil o mică dată pe pachet precedată de ”bucurați-vă de”, ”vindeți până”, ”bun până la data” sau o expresie similară. Ați putea crede că această dată este ultima zi în care mâncarea poate fi consumată în siguranță. Dar este greșit. Nu ați fi singurul consumator care a ajuns la această concluzie greșită, deoarece sistemul din spatele datelor de pe eticheta alimentelor este ambiguu.

Nu există un standard general privind modul în care aceste date ar trebui determinate sau cum trebuie descrise, scrie CNN. În schimb, există un sistem mozaic, un amestec de legi de stat, bune practici și linii directoare generale.

”Este un adevărat Vest sălbatic”, a spus Dana Gunders, director executiv al ReFed, o organizație nonprofit care încearcă să pună capăt risipei alimentare. Și totuși, „mulți consumatori cred cu adevărat că li se spune să arunce mâncarea sau chiar și atunci când nu fac această alegere, au impresia că încalcă o regulă”, a spus ea.

Totul ține de gust

Pentru producătorii de alimente, termenele limită sunt de fapt mai mult despre protejarea mărcii decât despre probleme de siguranță, a explicat Andy Harig, vicepreședinte pentru durabilitate, taxe și comerț la FMI, o asociație din industria alimentară. Data limită de vânzare, denumită adesea data de expirare, este estimarea companiei cu privire la momentul în care un produs alimentar va avea cel mai bun gust la data optimă.

”Vrei ca oamenii să mănânce și să se bucure de produs atunci când acesta este la apogeu, pentru că asta le va crește plăcerea și îi va încuraja să-l cumpere din nou”, a spus el.

Principala consecință a acestei etichete neclare? Mâncarea irosită în cantități mari.

”Incertitudinea consumatorilor cu privire la semnificația datelor... se crede că contribuie la aproximativ 20% din deșeurile alimentare menajere”, a scris Food and Drug Administration într-o postare din 2019.

Alimentele irosite ajung adesea la gropile de gunoi, ceea ce face mâncarea irosită un contributor major la schimbările climatice. Potrivit unor estimări, pierderile și risipa de alimente reprezintă 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Risipirea alimentelor înseamnă și irosirea banilor, pe care mulți consumatori nu și-și permit, mai ales acum, deoarece prețurile la alimente cresc, iar alimentele care sunt aruncate nu ajung la băncile alimentare, unde este nevoie cu disperare.

Singurul aliment care are o dată de expirare precisă

Deși multe companii pun date de expirare pentru produsele lor, formula pentru bebeluși este singurul aliment care trebuie să aibă termen de utilizare în Statele Unite, a declarat Meredith Carothers, expert în siguranța alimentară la Serviciul de inspecție și siguranță alimentară al USDA.

În timp ce consumul de produse stabile de pe raft după ”cel mai bun dacă este utilizat până la data”, nu are consecințe grave, carnea proaspătă și carnea de pasăre s-ar putea deteriora chiar și înainte de data de pe etichetă. Asta pentru că frigiderele din magazin tind să fie mai reci decât frigiderele noastre de acasă, a explicat Carothers.

Odată ce consumatorii iau acasă carnea, ar trebui să respecte regulile de depozitare la domiciliu, a spus ea. FSIS instruiește oamenii să gătească sau să înghețe unele cărnuri în termen de două zile de la aducerea lor acasă de la magazin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel