EXCLUSIV  Adevărul despre evoluția COVID în România. Buicu atrage atenția: România face MAI PUŢINE secvenţieri. Nu poate identifica ce tulpină circulă

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Florin Buicu, deputat PSD, atrage atenţia asupra numărului mic de secvenţieri pe care le face România la testarea pentru COVID-19, motiv pentru care nu se ştie exact ce tip de tulpină este dominantă în ţara noastră. 

"Ca lumea să înţeleagă despre ce vorbim, vreau să fac o prezentare. Pe de o parte, vorbim despre teste care identifică prezenţa virusului. Dar pentru a identifica tipurile de tulpini, este nevoie de o secvenţiere, ca să putem spune ce fel de tulpină circulă. În momentul de faţă, secvenţierile nu se fac peste tot. Sau nu se fac în orice laborator. Procedura de secvenţiere este mai complicată şi mai scumpă decât testarea obişnuită. În funcţie de cum reuşesc statele să facă aceste secvenţieri, sunt raportate în nişte platforme la nivel mondial, în care fiecare stat urcă rapoartele. Toate datele sunt transparente. Dacă o ţară, o zonă, un continent, reuşeşte să facă mai multe secvenţieri, ele vor identifica un număr mai mare de infectări cu o anumită tulpină care circulă într-o anumită zonă, în defavoarea altor state, şi aici mă refer inclusiv la România, care face practic mai puţine secvenţieri şi nu poate identifica clar şi corect ce fel de tulpini circulă pe bune, ca să spunem aşa. 

Specialiştii spun de mult timp că era necesară o încurajare şi o finanţare corectă a programului de secvenţiere în România. Se fac şi la noi. Dar erau necesare ca să spunem corect care sunt tipurile de tulpini care circulă în România, astfel încât să putem lua decizii informate. Noi acum folosim nişte cifre statistice, opţinute din raportări făcute de alţii. Vă daţi seama că, practic, cifrele raportate de România sunt mici. Noi facem 200-300 de secvenţieri, în condiţiile în care Marea Britanie face zeci de mii. Ungaria, care teoretic are populaţia la jumătate faţă de România, făcea dublu faţă de numărul secvenţierilor faţă de România", a declarat Florin Buicu, la DC NEWS TV, în cadrul emisiunii Ce Se Întâmplă. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO

Youtube video image

Tulpina DELTA, dominantă în august în România 

Nouă din 10 cazuri de COVID-19 care vor apărea la sfârșitul lunii august vor fi infecții cu tulpină Delta, a spus, miercuri seara, colonelul Valeriu Gheorghiță. Valeriu Gheorghiță a declarat, miercuri seara, la emisiunea „Marius Tucă Show”, de la Aleph News, că este posibil să nu mai fie cazul pentru a treia doză de vaccin, dacă imunitatea colectivă va fi de 60 – 70%.

„Este posibil să nu fie nevoie să mai fac a treia doză de vaccin, dacă avem populație vaccinată într-un număr mare cu schemă completă (...), să avem imunitate colectivă, adică 60 – 70%. Imunitate colectivă avem prin vaccinare și prin trecerea prin boală. Sigur că trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă, (...) ci doar 3 – 6 luni”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță. Președintele CNCAV a spus că toate datele arată că România va înregistra o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare.

„Se estimează chiar de către experții europeni că la nivel european, în țările membre ale UE, tulpina Delta va fi responsabilă, va fi dominantă, în ceea ce privește creșterea de cazuri. Pentru august se estimează circa 70% circulația acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârșit de august se estimează chiar o creștere la 90%”, a mai spus Gheoghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel