Dr. Mihai Craiu a făcut mai multe clarificări despre HMPV (Human Metapneumovirus), o posibilă amenințare virală.
Dr. Mihai Craiu a evidențiat ce este cunoscut deja despre acest virus și care sunt soluțiile.
”Acesta nu este un tablou al unui pictor modern! Deși ar putea semăna cu anemonele lui Luchian, sau mai bine cu cele ale lui Gustav Klimt, acestea nu sunt niște flori.
Așa arată la microscopul electronic hMPV (faimosul metapneumovirus uman) care a generat emoții și discuții aprinse în ultimele zile. Da, în multe țari asiatice s-a observat o creștere a numărului de cazuri de infectare cu hMPV la copiii cu vârstă sub 14 ani și la seniori sau la cei cu imunodeficiență.
Dar cam atât! Să ne uităm întâi la ce este cunoscut, înainte de a genera alte mesaje foarte alarmiste.
Pentru majoritatea pediatrilor nu a fost nicio surpriză! Virusul a fost descris în 2001 de către dr. Bernadette van den Hoogen la copii răciți din Olanda, deși el exista de multă vreme. Se estimează ca el s-a desprins dintr-o familie de virusuri similare ce infectează păsările. Acum aproximativ 400 de ani.
Nu am știut să îl detectăm până acum dar el există de foarte multă vreme.
Eu am un slide dedicat hMPV, în cursul despre bronșiolita acută pe care îl țin la studenți, de peste 15 ani.
În 2012 am publicat, alături de colegii de la Spitalul Grigore Alexandrescu și de colectivul de experți ai Centrului Național de Referință în Boli Respiratorii de la Institutul Cantacuzino (condus la acea vreme de către dna dr Cristina Țecu) rezultatele unei cercetări ce își dorea să evalueze ce virusuri produc boli respiratorii cu spitalizare (cum ar fi bronșiolita acută sau pneumonia) la copii.
Cel mai frecvent identificați, la acel moment, au fost VSR (virusul sincițial respirator), hMPV și adenovirus.
Deci nimic nou sub soare.
De unde emoția? Pentru că vorbim despre un virus obișnuit, din familia Paramyxoviridae, rudă cu virusul rujeolos, de exemplu.
Probabil ne-am speriat din cauza faptului că ACUM știm că există acest "dușman", pentru că putem testa PCR-multiplex, în timp real, un număr extrem mare de persoane. Este moștenirea pandemiei...
Aceste teste PCR-multiplex pot identifica rapid peste 20 de virusuri și bacterii din secrețiile nazale ale unui bolnav.
Deci acum AM AFLAT cu toții că există hMPV, deși el era pe podium, alături de VSR și rhinovirusuri drept cauză a bolilor respiratorii. Este atât de frecvent încât 90% din copiii care merg la grădiniță vor face până la 5 ani o infecție cu hMPV. Și pentru că imunitatea pentru acest virus "nu ține", boala se poate repeta oricând.
La fel ca și la gripă, au fost descrise 4 tipuri de hMPV, în funcție de proteinele de suprafață F (de fuziune) și G (de atașament) care sunt notate cu A1, A2, B1 și B2.
Este o simplă răceală pentru persoanele adulte sănătoase sau pentru copiii mai mari. Poate ceva mai zgomotoasă în 2025 decât în alți ani, dar cam atât.
Soluția?? Avem răbdare, luăm antitermice și ne hidratăm bine. Dacă e rău în continuare după 2-3 zile mergem la medic.
Și nu dăm și altora boala!!! Adică respectăm eticheta tusei, ne izolăm câteva zile și spălăm bine mâinile. Multă sănătate! #Metapneumovirus”, a scris dr. Mihai Craiu, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci