Au apărut mai multe poze și filmări ale orașului Mariupol, aflat într-o etapă de "reconstrucție" demarată de Federația Rusă. Orașul a fost asediat în primăvara lui 2022 de forţele agresoare este aflat acum sub ocupaţie rusă. Zeci de mii de persoane au murit ori au fost îngropate sub dărâmături sau în gropi comune.
Din punct de vedere istoric, orașul Mariupol a fost un centru pentru comerț și producție, cu un rol important în dezvoltarea învățământului superior și a numeroaselor afaceri. Orașul a servit, de asemenea, ca stațiune de coastă pe malul Mării Azov.
În timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în 2022, Mariupol a devenit un obiectiv strategic pentru forțele ruse și aliații acestora. Orașul a fost supus bombardamentelor încă din prima zi a invaziei. Până la începutul lunii martie, în oraș s-a dezvoltat o criză umanitară severă, pe care reprezentanții Crucii Roșii au descris-o ulterior drept „apocaliptică”, menționând lipsa de alimente, daunele grave aduse infrastructurii și lipsa accesului la servicii sanitare.
Asediul a fost marcat și de numeroase crime de război comise de forțele ruse, inclusiv bombardamentele aeriene asupra unei maternități și asupra unui teatru care servea drept adăpost antiaerian pentru sute de civili.
În luna aprilie 2022, trupele ruse și separatiste au avansat adânc în oraș, izolând ultimele trupe ucrainene, care s-au retras în complexul combinatului Azovstal, un ansamblu de buncăre și tuneluri capabile să reziste chiar și unui atac nuclear. Soldații ucraineni din Azovstal au rezistat până la 16 mai 2022, când ultimele trupe s-au predat, iar orașul a intrat sub controlul forțelor ruse.
După încheierea luptelor, „până la 90%” dintre clădirile rezidențiale din Mariupol au fost avariate sau distruse, conform Organizației Națiunilor Unite (ONU) și autorităților ucrainene.
Corespondentul de război Alex Craiu explică, într-un material postat pe o rețea de socializare, cum și de ce s-a transformat orașul acum:
"Mulți dintre voi mi-ați întrebat dacă video-urile astea sunt reale sau dacă sunt fake, dacă într-adevăr așa arată Mariupol azi, dacă Rusia l-a îmbunătățit de fapt", spune acesta.
"În primul rând, orașul Mariupol e imposibil de vizitat dacă ești în Ucraina, pentru că ar trebui să treci linia frontului și e imposibil să scapi cu viață de acolo. Dar, întrucât rușii l-au anexat, poți, în teorie, să ajungi acolo de pe partea Rusiei. Și, da, dacă îl vizitezi, o să vezi că rușii l-au reconstruit parțial", adaugă corespondentul de război.
@alexcraiu.nuvreiaici Adevarul despre Mariupol - arata mai bine acum?? @Nuvreiaici #mariupol #adevar #ucraina #nuvreiaici ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya
Însă aparențele înșală. Corespondentul de război continuă:
"L-au reconstruit (n.r., orașul Mariupol) pentru aparență și propagandă. Rusia arată acum cât de frumos e Mariupol, crezând că oamenii au uitat cât de mulți civili au murit acolo în urma războiului pe care tot Rusia l-a început.
E ușor să reconstruiești clădirile, într-adevăr, însă viețile oamenilor nu pot fi nici reconstruite, nici recuperate. În plus, ei au reconstruit orașul după ce tot ei l-au distrus. În noile clădiri s-au mutat mulți ruși aduși din Rusia în timp ce multor ucraineni li s-au luat proprietățile lăsate în urmă. Evident, ce a mai rămas după război.
Arată mai bine Mariupol acum după război?
Să ne gândim: un atacator îți invadează casa, ți-o distruge încercând să-ți omoare familia și după ce reușește să fac chestia asta, curăță totul în urma lui și restaurează casa pentru a locui el acolo și familia lui. Poți spune că îmbunătățit ceva?", conchide corespondentul de război.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu