În aproximativ două decenii, experţii de la Falsele mituri despre cauzele cancerului sunt numeroase, în timp ce factorii reali de risc sunt ignorați. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns specialiștii de la Societatea Europeană de Oncologie Medicală. Nici dacă purtaţi haine apretate, nici dacă vă lovește cineva în picior nu puteţi suferi de boli oncologice. Cu toate acestea, obezitatea, alcoolul sau expunerea excesivă la razele soarelui sunt factori de risc. Datele provin dintr-o cercetare realizată în Irlanda, la care au participat 748 de persoane.
Potrivit specialiștilor, studiul arată că un mare procent din populație nu are responsabilitatea proprie de prevenire a cancerul. Mai exact, oamenii nu știu că le este la îndemână să prevină cancerul, prin obiceiuri de viață sănătoase. Dieta și stilul de viață sănătos (includem aici și renunţarea la fumat) influențează apariția cancerului în proporție de 90%.
Există multe mituri care nu au nicio susținere științifică. Unul dintre aceste mituri este că boala necruțătoare este sinonimă cu moartea. Chiar dacă, la nivel mondial, numărul celor care suferă de cancer este în continuă creștere, procentajul persoanelor care supraviețuiesc din această bătălie este tot în creștere datorită tratamentelor care au fost îmbunătățite. Încă un motiv pentru care cancerul nu mai este sinonim cu moartea este că boala poate fi depistată în fază incipientă, moment în care se poate trata.
În studiu irlandez, mai mult de 25% dintre chestionați credeau că, mai multe de jumătate din numărul factorilor care conduc la cancer sunt genetici, în timp ce 15% dintre chestionați credeau că riscul de a suferi de cancer nu se poate modifica în timpul vieții. Cu toate acestea, doar 5% și respectiv 10% din factorii de risc sunt genetici, în funcție de localizarea bolii. Experții subliniază faptul că o lovitură la sâni nu provoacă cancer mamar.
Unii pacienți folosesc plante, ca tratament complementar, cu speranța de a se vindeca de cancer. Cu toate acestea, niciun studiu nu a demonstrat eficacitatea plantelor în tratarea cancerului.
Un alt mit legat de prevenirea cancerului este reprezentat de dietele de detoxifiere pe care le folosim pentru a pierde în greutate și pentru a pierde în greutate. 27% dintre respondenți credeau că aceste diete ajută la prevenirea cancerului, în timp ce 64% consideră că alimentele organice pot preveni cancerul, deși nu există dovezi științifice care să ateste această legătură. Potrivit experților, dacă aveți obiceiuri sănătoase de viață puteți scădea posibilitățile de a avea cancer cu 40%.
Următoarele obiceiuri sunt esențiale pentru prevenirea cancerului:
Alegeţi alimente sănătoase. În urma studiului realizat de ESMO, s-a constat că oamenii nu știau că dacă mănâncă carne roșie în exces, riscul de a face cancer crește. Majoritatea persoanelor intervievate știau că sarea sau carnea procesată reprezintă factori de risc, iar 27% dintre ei nu știau că există o legătură depedentă între consumul de carne roșie și cancer. Experții recomandă consumul de carne roșie de două sau de trei ori pe lună. 40% dintre respondenţi nu au ştiut să indice un aliment sau o băutură care ar putea preveni cancerul.
Odihniţi-vă, dar faceţi şi sport. Potrivit ESMO, populaţia nu a înţeles care care este importanţa obiceiurilor sănătoase de trai. Un stil de viaţă activ şi menţinerea greutăţii normale, pe toată durata vieţii, poate ajuta la prevenirea a mai mult de 50% dintre cazurile de cancer, potrivit unui studiu realizat de Cancer Research UK, în anul 2011. Fetiţele care cântăresc mult la naştere, femeile care au avut prima menstruaţie mai devreme de vârsta de 12 ani, femeile care iau anticoncepţionale sau femeile care au devenit mame după vârsta de 35 de ani au posibilităţi mai mare de a dezvolta cancer mamar, potrivit datelor furnizate de Societatea Spaniolă de Oncologie Medicală.
Renunţaţi la fumat. Este dovedit ştiinţific că dacă renunţaţi la fumat, puteţi diminua incidenţa bolii şi puteţi reduce riscul de recurenţă, mai ales, în cazul persoanelor care au cancer pulmonar în fază iniţială.
Citeşte şi:
http://www.dcnews.ro/2012/11/ce-legatura-exista-intre-locul-de-munca-si-cancerul-mamar/
http://www.dcnews.ro/2012/11/anual-peste-60-000-de-romani-sunt-diagnosticati-cu-cancer/
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu