EXCLUSIV  Adevărul despre românii plecați în diaspora și păstrarea sărbătorilor. Cei mai mulți recunosc

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @timolina
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @timolina

Păstrarea tradițiilor românești prin celebrarea sărbătorilor tradiționale este esențială pentru identitatea culturală și comunitară a românilor. 

Sărbătorile, fie că sunt religioase sau de proveniență populară, reprezintă momente de întâlnire și de celebrare a valorilor, obiceiurilor și credințelor transmisibile din generație în generație. Acest lucru este cu atât mai important pentru românii plecați în străinătate, care trebuie să acționeze conștient în sensul păstrării tradițiilor și valorilor românești, având rolul de a-i ajuta să întărească liantul cultural cu țara de origine. 

În luna septembrie, românii au fost întrebați pe site-ul stiridiaspora.ro despre comportamentul pe care l-ar adopta vis-a-vis de păstrarea tradițiilor prin celebrarea sărbătorilor tradiționale. 

Mulți români nu ar merge la colindat de Crăciun

Tradițiile pot fi păstrate, de exemplu, prin reuniuni familiale. Sărbătorile aduc familiile împreună, promovând legăturile interumane strânse și valorificând coeziunea socială. Aceasta este o ocazie de a transmite copiilor obiceiuri și povești despre istoria și cultura familiei. Întrebați dacă, în cazul în care ar locui în diaspora, ar merge de Crăciun la colindat la prieteni și apropiați, 64.2% dintre români au spus că nu.

Mai mult de jumătate dintre români nu ar pune bucate românești pe masa de Crăciun sau de Paști

Pe lângă obiceiurile propriu-zice, în timpul sărbătorilor se poate transmite și cultura gastronomică. Însă 55.2% dintre români nu ar organiza mese festive pentru Crăciun și Paști cu bucate tradiționale românești, dacă ar locui în străinătate.

O parte dintre români nu ar merge la slujba de Crăciun sau de Paști

54% dintre cititorii stiridiaspora.ro au spus că nu ar participa la slujbele religioase de Paști și Crăciun la biserici românești, dacă ar locui în diaspora. Lipsa de  interes față de slujbele religioase poate fi pusă pe seama scăderii sentimentului religios în general, mai ales în societățile dezvoltate ca cele din Vest. 

Participarea la evenimente laice, cu specific românesc, nu este mai apreciată decât participarea la sărbători religioase

Mai mult de șase din zece români spun că, în cazul în care ar fi plecați în străinătate, nu ar vrea să meargă la ziua recoltei cu produse românești. 

Doar patru din zece români ar oferi mărțișoare celorlalți dacă ar locui în străinătate

Nici meșteșugurile tradiționale nu mai sunt de interes pentru români, în cazul în care ar locui în străinătate. Mai mult de șase din zece români nu ar participa la ateliere de meșteșuguri tradiționale. În schimb, puțin peste jumătate (55.5%) și-ar lăsa copiii la ateliere meșteșugărești să confecționeze mărțișoare. Însă doar 44.1% dintre cititorii stiridiaspora.ro ar oferi mărțișoare prietenilor și apropiaților de 1 martie, dacă ar locui în străinătate.

Dacă ar fi plecați, românii nu și-ar dori evenimente culturale românești

Muzica tradițională românească ar fi de interes doar pentru 42.7% dintre români, dacă ar fi plecați în străinătate.  Alți 60.9% nu văd nici măcar sensul existenței unui centru cultural românesc unde să poată merge la evenimente. Este posibil ca aceste rezultate să reflecte tendința generală a noastră de a respinge tot ceea ce este românesc, crezând, uneori nejustificat, că tot ceea ce vine din afară (din afara culturii românești) este bun și de calitate. Să nu uităm că spectacolele artistei Andra denumite Tradițional se țin cu casa închisă oriunde ar merge în diaspora. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel