Madonna este una dintre cele mai cunoscute vedete care promovează în spațiul public dietă fără gluten, mulți dintre fani urmându-i sfaturile.
Pâinea aromată cu ierburi și învelită în semințe, devine treptat vedetă, pe mesele tot mai multor români. În special cei tineri mănâncă acum mai puțină pâine, dar mai scumpă, iar mulți preferă și sortimentele fără gluten, vitale pentru cei cu intoleranțe, dar inutile dacă vrem să slăbim, spun medicii, relatează Pro TV.
Așa se face că de la aceste produse vitale persoanelor cu intoleranțe severe a apărut moda și mitul unui regim fără gluten pentru slăbit, promovat chiar și de unele vedete cunoscute precum e și Madonna. Însă nu glutenul îngrașă, ci caloriile, atrag atenția nutriționiștii.
Pâinea albă de grâu are aproximativ 250 de calorii pe suta de grame. Cea fără gluten poate ajunge la 400 de calorii. Așadar, pentru un regim în deficit caloric cantitatea permisă zilnic ar fi de o jumătate de palmă. Altfel, un om sănătos care experimentează trebuie să citească atent eticheta. Unele sortimente au aditivi pentru stabilizarea aluatului și afânare și zahăr. Culmea e că mulți nici nu observă faptul că pe ambalaj scrie clar că regimul fără gluten trebuie indicat și controlat de medic.
„Este promovată de oameni fără pregătire în domeniul nutriției. Madonna promova dieta fără gluten. Niciun beneficiu nutrițional, nici al caloriilor, nici al unor suplimente pe care mi le-ar aduce o dietă fără gluten. Dacă ai o problemă cu greutatea, ai nevoie de un cântar alimentar. Ai nevoie de un cântar pe care să te sui din când în când”, a explicat dr. Ciprian Constantin. medic specialist în diabet și boli de nutriție.
Gustul pâinii fără gluten depinde de tipul de făinuri folosite (făină de orez, făină de migdale, făină de năut etc.). Aceste făinuri au un gust diferit față de făina de grâu, ceea ce poate face ca pâinea fără gluten să aibă o aromă distinctă. Unele persoane se obișnuiesc rapid cu această schimbare, în timp ce altele preferă să caute variante mai apropiate de gustul pâinii tradiționale.
De-a lungul timpului, calitatea pâinii fără gluten a crescut mult datorită inovațiilor în rețete. Există acum multe opțiuni excelente pe piață, inclusiv pâini fără gluten care se apropie foarte mult de gustul și textura pâinii tradiționale.
În concluzie, dacă alegi cu atenție o marcă sau o rețetă bună, pâinea fără gluten poate fi o alternativă gustoasă și sănătoasă pentru cei care au nevoie de ea. Însă, pentru cei care nu au probleme cu glutenul, eliminarea acestuia nu aduce beneficii majore pentru sănătate deoarece unele produse fără gluten pot avea un conținut mai mare de zaharuri sau grăsimi pentru a compensa lipsa texturii și gustului, deci este important să citești etichetele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu