Adevărul din spatele imaginilor cu sutele de nepalezi din stația de metrou Titan. Expert în resurse umane: Românii nu sunt mai leneși

Foto: Captură video
Foto: Captură video

Corina Neagu, expert în resurse umane, arată adevărul din spatele imaginilor cu sutele de nepalezi din stația de metrou Titan, devenite virale pe Internet.

Imaginile surprinse în noaptea de Revelion cu sutele de muncitori nepalezi veniți în România, care s-au adunat în stația de metrou Titan și au scandat numele țării lor, „Nepal”, au devenit rapid virale. Pe Internet au apărut tot felul de comentarii, iar unii români au părut a fi surprinși de faptul că în țara noastră sunt atât de mulți nepalezi. 

VEZI ȘI: De ce s-au strâns nepalezii la metrou Titan - și nu în alt loc din București - pentru a scanda „Nepal”

Ei bine, datele arată că aceasta nu este deloc o surpriză. O analiză economica.net precizează faptul că aproape 75.000 de cetăţeni străini aveau drept de şedere în scop de muncă în ţara noastră la finalul anului 2023, iar peste 45% dintre ei sunt din Nepal şi din Sri Lanka. Cei mai mulţi străini care muncesc în România au între 18 şi 60 de ani şi sunt muncitori necalificaţi, potrivit informațiilor obținute de sursa citată din baza datelor venite de la Inspectoratul General pentru Imigrări.

VEZI ȘI:  De ce riscăm - „din cauza nepalezilor” - să ajungem de căruță în România, propria țară unde suntem pe veci stăpâni

În plus, datele mai arată că cei mai mulţi străini s-au stabilit în Bucureşti (peste 15.000 de oameni), Ilfov – peste 7.800 de oameni, Constanţa – peste 6.100 de oameni, Timiş – peste 4.200 de oameni, Braşov (3.907 oameni), Cluj – peste 3.300 de oameni, Sibiu – peste 2.600 de oameni, Arad – peste 2.400 de oameni, Prahova (2.100 de oameni).

Cei mai mulţi străini cu drept de şedere în scop de muncă în România erau din Nepal şi în 2023, şi în 2022. Funcţiile în care au fost angajaţi cei mai mulţi străini cu drept de şedere în ţara noastră sunt: muncitor necalificat în construcţii, muncitor necalificat în asamblarea pieselor, ajutor bucătar, manipulant marfă, lucrător în bucătărie, mai arată datele obţinute de sursa citată anterior de la IGI.

Cum poate fi explicat numărul mare al nepalezilor veniți în România

Cârcotașii vor spune că nepalezii vin și ne fură locurile de muncă, dar se pare că nu acesta e motivul pentru care numărul lor a crescut în țara noastră. Problema este că românii nu vor să muncească pe anumite posturi, iar angajatorii, inevitabil, recurg la forță de muncă străină.

Întrebată cât de mult afectează muncitorii străini dorința românilor de a munci, în condițiile în care anul trecut erau 200 de mii de români inactivi și doreau să muncească, Corina Neagu, expert în resurse umane, a spus:

"Românii vor să muncească, dar nu neapărat în condițiile în care vor angajatorii. De aceea avem nevoie de oameni din alte țări, ca să vină să muncească ceea ce românii nu vor, nu sunt dispuși să facă în România. Nu este vorba că românii nu vor să muncească pentru că sunt mai leneși decât alții, ci pur și simplu că nu mai acceptă nivelul de salarizare, nivelul de abuz, de încălcare a legislației. Oamenii vor să muncească în condiții decente în mod evident și atunci normal că există această discrepanță între forța de muncă românească, cei care vor să rămână în țară să muncească în anumite condiții și cei care vin din afară, care sunt din ce în ce mai mulți.

Acum, dacă stăm să ne uităm mai bine, fenomenul acesta se întâmplă în foarte multe țări, nu doar în România. Problema este cu nivelul nostru de acceptare și de toleranță, aici avem foarte mult de lucrat pentru că din păcate există foarte multe discriminări, există foarte multe abuzuri, nu li se acordă sprijin, nu li se acordă un sistem integrat de învățare și de adaptare la viața de muncă din România acestor oameni care vin cu bune intenții, bineînțeles, să muncească în România".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel