Cristina Lapis, fondatoarea Sanctuarului de Urși de la Zărnești, acuzații dure după tragedia de la Jepii Mici

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cristina Lapis, fondatoarea Sanctuarului de Urşi Libearty de la Zărneşti, a vorbit despre cazul de la Jepii Mici, acolo unde o tânără de 19 ani a fost ucisă de urs.

"Îmi pare rău că de fiecare dată discuția asta se deschide doar când se întâmplă un accident. Și de la un accident la altul vorbim și așa cum a spus bine domnul președinte, între timp nu se iau măsuri, adică de ani de zile se discută aceste măsuri și nu s-au luat. Sunt toate începute: numărătoarea urșilor, sanctuarul care trebuia înființat, foarte multe din măsurile acestea au început, dar niciuna nu e dusă la bun sfârșit", a declarat Cristina Lapis la Antena 3 CNN.

VEZI ȘI: Mărturia iubitului tinerei ucise urs, aflată cu ea în momentul atacului. Mama Dianei spune că a presimţit tragedia

Câți urși sunt în România, o enigmă

Întrebată câți urși sunt, de fapt în România, Cristia Labis a spus: ”Nimeni nu știe și fiecare după cum are interes, asociația de protecție spune mai puțini, cei care vor să-i vâneze spun mai mulți, toată lumea își dă cu părerea, dar în atâția ani nu s-a putut face o numărătoare corectă, în așa fel încât nimeni să nu o poată contesta, adică nu numai de un singur organism și așa - undeva în ascuns - o numărătoare corectă ca să știm exact câți urși sunt".

De ce urșii coboară în zonele unde se află oameni

Totodată, acesta a fost întrebată și dacă între timp s-a schimbat comportamentul urșilor, dar și dacă acest incident putea fi prevenit.

"Nimeni nu a întâlnit niciun urs de atâția ani pe acel traseu", a spus aceasta despre cazul de la Jepii Mici.

"Fondurile de vânătoare, regiile pădurilor, așa cum își țin pe teritoriul lor căprioarele și mistreții, și îi hrănesc, informația o am de la domnul ministru, de săptămâna trecută, am putea hrăni și urșii în pădure, atunci nu ar mai coboră nici pe Transfăgărășan, nici pe locuri dintre acestea, nici la mall, nici pe calea ferată. Să fim realiști, ursul nu coboară în oraș sau la mall ca să-și cumpere de mâncare, ursul coboară pentru că e flămând. Fondurile de vânătoare și fondurile forestiere nu mai au buget pentru a hrăni, au buget doar pentru a hrăni mistreții și căprioarele pentru că aceste animale se vânează.

Exemplul din Rezervația Piatra Craiului

Din moment ce urșii nu se mai vânează și nu mai au dreptul să vâneze, au fost lăsați de izbeliște. Dar dacă ar primi fonduri ar putea să-i atragă, să-i hrănească și să-i țină sub supraveghere, cum se face în România în Rezervația Piatra Craiului. Acolo sunt urși și nu s-a auzit niciodată să iasă un urs de acolo pentru că sunt hrăniți și supravegheați.

Din moment ce acești urși aparțin unui fond de vânătoare, fondul de vânătoare are interesul să și-i țină acolo, așa înțeleg eu, dar pentru că nu au fonduri să-i hrănească, atunci sunt lăsați să meargă peste tot și să-și caute mâncare. Faptul că se spune că s-a dublat populația, că s-au înmulțit extraordinar - urșii nu se înmulțesc ca iepurii, să fim serioși, ci o dată la doi ani.

Promisiunea făcută de ultimii trei miniștri ai Mediului

Bun, să spunem că s-a dublat... Dar s-a dublat față de ce? De la unu la doi, de la 4 la 8? Dacă nu știm numărul, cum putem spune că sunt mai mulți? Mai mulți decât ce? Ultimii trei miniștri ai mediului au promis numărătoarea urșilor, au primit 11 milioane, fonduri europene, pentru a rezolva această problemă a conflictului dintre om și urs, care este un conflict provocat pentru că ursul a devenit acum inamicul numărul 1.

Eu mereu am spus că protejăm animalele, protejăm și oamenii. Deci trebuie să înțelegem că urșii sunt în pădure, nu doar noi suntem în pădure. Dacă se iau măsuri serioase cu siguranță că nu vor mai fi aceste accidente regretabile și care lasă urme grele pentru familii întregi", a mai spus Cristina Lapis, fondatoarea Sanctuarului de Urşi Libearty de la Zărneşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel