ADHD, tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate, este o condiție foarte răspândită atât în rândul copiilor, cât și al adulților.
O nouă estimare a prevalenței globale a ADHD la adulți sugerează că această condiție ar putea fi mai comună decât se credea anterior, iar acest lucru ar putea explica creșterea recentă și controversată a diagnosticelor de ADHD în rândul adulților.
O echipă internațională de cercetători a examinat 57 de studii, care au implicat un total de 21 de milioane de participanți, iar descoperirea a fost una surprinzătoare și anume că aproximativ 180 de milioane de adulți ar putea avea ADHD.
”Concentrarea asupra ADHD la adulți este o preocupare critică pentru sănătatea publică, deoarece netratată, această condiție poate duce la probleme de sănătate pe termen lung din punct de vedere social, fizic și mental” a declarat epidemiologul de la Universitatea Curtin, Rosa Alati.
De altfel, Alati a subliniat că persoanele cu ADHD au de trei ori mai multe șanse de a se sinucide decât populația generală, iar acest fapt este pus pe seama diagnosticării cu anxietate și depresie.
De asemenea, o altă problemă cu care se confruntă persoanele cu ADHD este tulburarea de somn, cea mai frecventă fiind insomnia, care afectează aproape jumătate dintre adulții cu ADHD.
"Mai mulți factori contribuie la faptul uimitor că o mare majoritate a adulților nu primesc tratamentul adecvat, inclusiv atenție limitată, acces limitat la îngrijiri specializate, provocări diagnostice și variații în opțiunile de tratament. De obicei, ADHD este asociat cu copiii, dar poate afecta orice grup de vârstă, explică psihiatrul și epidemiologul de la Universitatea Curtin, Getinet Ayano.
De fapt, există mai multe moduri în care această diferență neurodezvoltare slab denumită poate să se manifeste.
Revizuirea echipei lui Ayano a constatat că cei mai mulți adulți, au tipul de ADHD - deficit de atenție. Acesta este urmat de forma mai bine cunoscută, de tip hiperactiv, și de un tip care prezintă simptomele fie unui set, fie altuia, în mod egal (combinat).
Prevalența ADHD nu se compară cu resursele de sănătate pe care le primește în comparație cu alte condiții de prevalență similară, avertizează Ayano și echipa sa.
Cu toate acestea, ei atrag atenția că concluziile lor sunt încă doar o estimare, deoarece nu toate articolele folosite în revizuirea lor erau clare cu privire la metodele lor.
”Revizuirea noastră nu numai că a adus la lumină prevalența semnificativă a ADHD în rândul adulților, ci arată și nevoia disperată de o mai mare conștientizare, diagnostic și gestionare a acestei condiții în viața adultă”, a concluzionat Ayano, notează Science Alert.
Cercetarea a fost publicată în revistra Psychiatry Research.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News