În România, de ”facilități fiscale” beneficiază sectoarele IT, construcții, agricultură și industria alimentară. De la 1 septembrie, unele astfel de excepții vor fi eliminate, după cum a afirmat și a confirmat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.
Nemulțumirile sociale se plătesc cu bani, bani pe care statul, când răspunde mișcărilor de protest, grevelor, trebuie să-i ia de undeva. Acum, se pare că unii nu vor mai beneficia de excepții fiscale, iar banii care vin din aceste sectoare vor merge către acele categorii nemulțumite. ”Discutăm de salariile profesorilor care au impact de 3 miliarde de lei, calculat și estimat de către noi în Ministerul Finanțelor. Urmează revendicările din sănătate. Avem bani pe care trebuie să-i alocăm pentru că se închide perioada de alocare 2014-2020 și vin cofinanțările proiectelor de investiții” a spus Marcel Boloș, la Digi24, despre cheltuieli.
”Trebuie, și o zic cu toată fermitatea, ca orice cheltuială pe care o dă Guvernul trebuie acoperită din ceea ce înseamnă revizuirea sistemului de facilități fiscale, de mai buna colectare a banilor de către ANAF, dar și combaterea evaziunii fiscale. Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor - cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set - cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie” a continuat ministrul.
Cu referire la contribuția la sănătate, ministrul a afirmat că ”Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor, pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”.
Propunerea care va ajunge pe masa Guvernului va fi de eliminare eșalonată a facilităților fiscale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News