Adio șoferilor: Scoția lansează primul serviciu public de transport fără șoferi

Sursa Foto YouTube Stagecoach Bus
Sursa Foto YouTube Stagecoach Bus

Scoția prezintă un nou concept al transportului public cu autobuze autonome, capabile să se conducă singure și în siguranță.

Pe 15 mai 2023, Scoția se pregătește să lanseze primul serviciu public autonom de autobuz din lume, datorită programului CAVForth.

CAVForth (Connected Autonomous Vehicles) este un proiect de colaborare între mai multe companii și instituții, inclusiv Bristol Robotics Lab, Edinburgh Napier University, Fusion Processing Ltd și Transport Scotland și finanțat parțial de Guvernul Regatului Unit.

După cum am menționat, va fi primul serviciu din lume care va folosi autobuze de dimensiuni mari, complet autonome. Cinci vehicule Enviro200AV vor parcurge o rută de 23 km între estul Scoției și faimosul Forth Road Bridge, la nord-vest de Edinburgh, potrivit Futuro Prossimo.

Autobuzele vor circula cu o viteză maximă de 80 de kilometri pe oră și vor face aproximativ 10.000 de călătorii pe săptămână.

Cât despre siguranța autobuzelor...

În primul rând: autobuzele autonome sunt de nivelul 4. Aceasta înseamnă că se pot conduce singure, dar pot fi limitate la anumite zone geografice sau condiții meteorologice. 

În al doilea rând, fiecare autobuz va avea doi membri ai personalului la bord pentru a monitoriza tehnologia și a răspunde la întrebările călătorilor.

În al treilea rând: sistemul a implementat redundanță în fiecare mecanism critic de siguranță, cum ar fi direcția, frânele și accelerația.

În al patrulea rând: autobuzele vor menține și comenzile normale de conducere, gata să treacă de la autonom la manual dacă este necesar.

Avantajele autobuzelor autonome

Pe măsură ce tehnologia conducerii autonome se maturizează, autobuzele autonome prezintă câteva avantajele: mai multă siguranță cu reducerea erorilor umane, mai puțină risipă de combustibil (cu beneficii pentru mediu) și o creștere a transportului public.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel