EXCLUSIV  Adio, TM2023! Timișoara, ai o mare problemă! Da, ați citit bine. Mândria locală a rupt toate așteptările nu doar din România, dar și din UE

Inquam Photos / Virgil Simonescu
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Timișoara, „totul se termină cu noi”, dar un nou început se face tot mai conturat.

Timișoara a trecut printr-un carusel de emoții, iar momentul care a început acum un an, are să se termine cu un final spectaculos. După ce a câștigat statutul de „Capitala Europeană a Culturii” pe anul 2023, timișorenii se vor bucura de toți laurii culeși de-a lungul acestui an.

Timișoara, cartea de vizită a României pe anul 2023

Timișorenii au avut încă un motiv pentru a se iubi mai mult, iar mândria locală a rupt toate așteptările nu doar din România, dar și din Uniunea Europeană. 

Deși poate suna ciudat, cred că mulți am auzit sau văzut acei „străini” cu salarii de două, poate trei ori mai mari care vin din cealaltă parte a Europei pentru a vizita orașul românesc care a creat atât de multă pasiune în rândul europenilor. Timișoara nu a fost doar „Capitala Europeană a Culturii” pe 2023, ci Capitala multor inimi care s-au regăsit odată cu promovarea și declararea noului statut al Timișoarei.

Timișoara a strigat din toți rărunchii: „Sunt aici! Sunt prezentă! Sunt Europa!”, iar apelului ai răspuns și tu. Ai răspuns prin a te simți mândru de reușita unui oraș care cerea, demult, atenția pe care o merita.

Timișoara, ai o mare problemă!

Ați citit bine. Timișoara are o problemă destul de mare - trebuie să se obișnuiască cu a fi în centrul atenției. Ne pare rău Timișoara, dar finalul de an nu înseamnă și încheierea partiturii. Mai ai multe provocări înainte, iar experiențele pe care le-ai oferit vizitatorilor și cetățenilor tăi nu vor fi ușor uitate. Din păcate nu scapi nici de noi, dar nici de atenție.

Dacă vrei să „iei” ce a luat și Timișoara, te îndemn să citești următorul program detaliat, iar în ultimul rând, așa, ca un „disclaimer”, „momentele plăcute nu se returnează”:

Timișoara, cu dragoste și mândrie, își închide ușile către acest capitol, dar rămâne deschisă pentru noi aventuri și succese în drumul său.

7 – 10 decembrie
Piața Unirii & alte locuri din oraș

Am ajuns la finalul, cel din punct de vedere oficial, al unui an  special pentru Timișoara. În 2023 am fost împreună parte din povestea Capitalei Europene a Culturii, iar acum avem ocazia să reflectăm asupra potențialului  pentru anii care vin. În perioada 7 – 10 decembrie, evenimentul „Timișoara 2023, la nesfârșit” explorează moduri de cultivare a memoriei, de celebrare a rezilienței și a spiritului curajos, deschis și avangardist al acestui oraș minunat.

Vor fi concerte cu Jessie J, Katie Melua, Roisin Murphy, Delia și Emma, iar Piața Unirii se va transforma din nou într-un spațiu al bucuriei, în care putem petrece minute faine alături de prieteni. Pe scenă vor urca, alături de Katie Melua, într-un moment unic, cele 50 de fete care fac parte din corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu”.

În programul oficial sunt peste 85 de evenimente – conferințe despre cultură și dezvoltare urbană, precum VectorTM, care aduce mai mulți experți la Cinema Victoria, spectacole, vernisaje, performance-uri, proiecții de film și, bineînțeles, petreceri la care sunteți așteptați să dansați până spre dimineață. În programul de mai jos sunt orele și locurile unde puteți găsi oamenii și întâmplările care vă interesează.

7 – 10 decembrie
ARCha, FAUT & alte spații

UPT Campus Creativ,  un program inițiat de Universitatea Politehnica și Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare, a animat într-un mod diferit, în acest an, viața studenților politehniști. Campusul UPT este un spațiu în care s-au născut, de-a lungul unui secol, istorii, roluri și semnificații. Proiectul UPT Campus Creativ și-a propus ca, pe durata a șase luni, să încerce să recupereze cât mai multe dintre ele și să contureze o identitate actuală a spațiului.

Peste 1.500 de oameni – studenți, cercetători, cadre didactice universitare, experți, elevi, 50 cadre didactice din preuniversitar – au fost implicați în acest proiect de pionierat care a găzduit expoziții, evenimente, ateliere, intervenții urbane și artistice.

Loredana Gaiță, coordonatorul UPT Campus Creativ, le-a povestit colegilor noștri despre ce înseamnă, de fapt, ideea de a implica studenții în transformarea prin cultură a orașului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel