Acest lucru este confirmat de un raport al Agenției Naționale Franceze pentru Siguranța Alimentelor, care recomandă reducerea sărurilor de nitriți din rețetele de șuncă și cârnați.
Aditivii din mezeluri sunt legați de riscul de cancer colorectal. Confirmarea acestui raport vine de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Franța (ANSES), care tocmai a publicat un raport privind utilizarea nitraților și a sărurilor de nitriți, care sunt utilizate pe scară largă în industria cârnaților și a mezelurilor, potrivit Agrifood.
Potrivit Journal du Dimanche, agenția recunoaște ”existența unei asocieri între riscul de cancer colorectal și expunerea la nitriți și nitrați”, susținând concluziile exprimate încă din 2015 de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (AIRC).
În același timp, continuă raportul, ”utilizarea acestor aditivi în mezeluri controlează eficient creșterea bacteriilor patogene” care pot provoca infecții alimentare.
Potrivit AIRC, consumul a 50 de grame de carne procesată pe zi crește riscul de cancer colorectal cu 18%. Potrivit estimărilor Foodwatch, în Franța, unde în 2018 au fost consumate aproximativ 65 de mii de tone de mezeluri, au putut fi evitate aproape 4.400 de cazuri noi de cancer pe an, stomac și colon, legate de consumul de mezeluri și produse aferente.
În loc de o interdicție reală, care ar costa industria milioane de euro, ASES cere pur și simplu reducerea sărurilor de nitriți din rețetele de șuncă și cârnați.
Cu toate acestea, Agenția recunoaște că unele rețete alternative, deja dezvoltate de producători pentru a oferi game ”fără nitriți”, nu ”constituie o reducere reală a expunerii consumatorilor” la aceste substanțe.
Totuși, această ofertă paralelă a limitat erodarea unei piețe care în ultimii ani înregistrează profituri reduse, pe fondul creșterii dietelor vegetariene și a unei atenții sporite din partea consumatorilor pentru produsele care îndeplinesc anumite standarde în materie de sănătate și durabilitate.
Vezi și:
Ce arată noua cercetare?
Potrivit publicației Al Jazeera, oamenii de știință și profesioniștii din domeniul sănătății sunt încântați de noua cercetare publicată în iunie 2022 în New England Journal of Medicine.
Studiul, realizat la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, a urmărit 12 pacienți care aveau o formă specifică de cancer rectal și cărora li s-a administrat noul medicament, Dostarlimab, dezvoltat de compania farmaceutică GlaxoSmithKline.
Medicamentul a fost administrat pacienților la fiecare trei până la șase luni la un cost de 11.000 USD pentru fiecare doză.
La sfârșitul tratamentului, toți cei 12 participanți s-au dovedit a fi în remisie și nu a fost găsită nicio urmă de cancer la examenul fizic sau la scanări.
Tipul de cancer care este tratat a fost un cancer rectal avansat local cu deficit de reparare a nepotrivirii specifice (MMRd). Genele de reparare a nepotrivirii sunt implicate în corectarea greșelilor făcute atunci când ADN-ul este copiat într-o celulă. Atunci când sunt deficitare, cum este cazul acestor tumori, pot avea loc mutații ADN și pot duce la cancer.
Dostarlimab face parte dintr-un grup de medicamente numite anticorpi monoclonali (anti-PD1). Aceste celule tumorale rectale specifice care sunt tratate au proprietăți imunosupresoare speciale cunoscute sub numele de moarte programată-1 (PD-1), care reglează în jos celulele imune cunoscute sub numele de celule T care sunt necesare pentru a le distruge.
Dostarlimab, un anti-PD1, interferează cu acest proces, astfel încât celulele canceroase nu se mai pot proteja împotriva celulelor T, iar sistemul imunitar e
ste apoi capabil să le atace și să le omoare.
Noul studiu ne duce cu un pas mai aproape de obiectivul final al tratamentului cancerului, de a oferi îngrijire individuală personalizată fiecărui pacient, specifică tumorii sale.
Cancerul fiecărei persoane va avea diferențe subtile în ceea ce privește tipul de mutații pe care le au celulele canceroase, prin administrarea de medicamente care sunt țintite pentru tipul specific de cancer al individului respectiv și, mai important, mutațiile foarte specifice pe care le au pacienții vor îmbunătăți ratele rezultatelor pozitive.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci