Biden pregătește un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a-i reduce veniturile din petrol

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Administrația Biden intenționează să implementeze un pachet semnificativ de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând direct veniturile acesteia din exporturile de petrol, potrivit unor surse citate de Reuters. Planul vine în contextul eforturilor de a sprijini Ucraina înainte ca președintele ales Donald Trump să preia mandatul la 20 ianuarie 2025.

Conform informațiilor oferite de oficiali americani, sancțiunile propuse vor include măsuri împotriva a două companii petroliere rusești, peste 100 de petroliere, comercianți de petrol și companii de asigurări din Rusia. „Este un pachet foarte substanțial. Două companii petroliere rusești, mai mult de 100 de petroliere, comercianți de petrol, companii de asigurări rusești etc.”, a declarat un oficial, fără a dezvălui numele entităților vizate.

Aceste sancțiuni au scopul de a descuraja utilizarea flotei fantomă a Rusiei – nave vechi și nesigure folosite pentru a ocoli plafonul de preț impus de Occident. Experții în transport maritim avertizează că aceste nave prezintă riscuri semnificative de accidente și deversări de petrol.

De la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, Statele Unite au sancționat zeci de astfel de nave, dar Rusia continuă să folosească o flotă estimată la câteva sute pentru a-și menține veniturile din exporturile de petrol.

Plafonul de preț de 60 de dolari pe baril, impus la sfârșitul anului 2022 de G7, UE și Australia, interzice utilizarea serviciilor maritime occidentale pentru transporturile de petrol rusesc la prețuri egale sau mai mari decât acest plafon. Deși petrolul rusesc se vinde frecvent sub acest preț, principalii cumpărători, precum China și India, continuă să profite de reduceri semnificative oferite de Rusia.

Cu toate acestea, noile sancțiuni vizează în mod specific transporturile de petrol vândute peste plafon. Administrația americană a informat deja India despre aceste măsuri, sugerând că prețurile scăzute ale petrolului pe piața globală ar putea ajuta India să-și satisfacă nevoile fără a depinde de Rusia.

„O piață inundată de petrol și faptul că prețurile sunt scăzute ar putea ajuta India să își satisfacă nevoile de țiței”, a declarat unul dintre oficiali.

Acest nou val de sancțiuni are loc pe fondul preocupărilor legate de viitoarea abordare a lui Donald Trump față de Rusia. Liderul republican a criticat frecvent costurile sprijinului oferit de SUA Ucrainei, ceea ce a determinat Casa Albă să încerce să consolideze ajutorul acordat Kievului înainte de schimbarea administrației.

Deși poziția lui Trump cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei rămâne neclară, oficialii administrației Biden subliniază necesitatea de a reduce cât mai mult veniturile Moscovei înainte de preluarea mandatului de către noul președinte.

Statele Unite nu sunt singurele care iau măsuri împotriva comerțului cu petrol rusesc. Luna trecută, guvernul britanic a sancționat 20 de nave și două societăți comerciale implicate în transportul de petrol rusesc. Aceste acțiuni completează eforturile internaționale de a limita accesul Rusiei la piețele globale și de a reduce finanțarea războiului din Ucraina.

În același timp, SUA examinează și posibilitatea de a extinde sancțiunile la băncile chineze implicate în facilitarea tranzacțiilor pentru petrolul rusesc. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a confirmat luna trecută că această opțiune rămâne pe masă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel