Administraţia Putin a insistat ca NATO să ofere garanții și să renunțe la angajamentele Summitului de la București

Administraţia Putin a insistat ca NATO să ofere garanții și să renunțe la angajamentele Summitului de la București / Foto Agerpres
Administraţia Putin a insistat ca NATO să ofere garanții și să renunțe la angajamentele Summitului de la București / Foto Agerpres

Administraţia Vladimir Putin a insistat, marţi, pentru primirea de garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice, cerând renunţarea la angajamentele Summitului NATO desfăşurat la Bucureşti în 2008, privind perspectivele de integrare oferite Ucrainei şi Georgiei.

"Colegii noştri occidentali nu au manifestat încă voinţa de a oferi Rusiei garanţii de securitate cu caracter juridic pe termen lung. Pentru noi, atingerea acestor obiective are o importanţă fundamentală", a declarat, marţi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în intervenţia online la Conferinţa ONU pentru Dezarmare.

Ministrul rus de Externe a insistat pentru renunţarea la "formula" elaborată la Summitul NATO desfăşurat la Bucureşti în 2008, prin care li se ofereau perspective de aderare Ucrainei şi Georgiei.

"Ţările occidentale trebuie să evite instalarea de baze militare pe teritoriile statelor foste sovietice care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv să utilizeze infrastructura acestora pentru efectuarea de activităţi militare. Este necesară revenirea capabilităţilor militare NATO, inclusiv a celor de atac, şi a infrastructurii NATO la configuraţia din 1997, când a fost adoptat Tratatul fondator NATO-Rusia", a subliniat Serghei Lavrov, citat de agenţia Tass.

Citește și Zelenski spune că Rusia trebuie să oprească bombardarea oraşelor ucrainene înainte de discuţii semnificative despre armistiţiu

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că Rusia trebuie să oprească bombardarea oraşelor din Ucraina înainte de a putea începe discuţii semnificative despre un armistiţiu, în contextul în care prima rundă de negocieri din această săptămână nu a dus decât la foarte puţine progrese, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat dintr-un complex guvernamental puternic păzit, Zelenski le-a cerut statelor membre ale NATO să impună o zonă de interdicţie aeriană pentru a opri forţele aeriene ruse, spunând că aceasta ar fi o măsură preventivă şi nu ar însemna atragerea Alianţei Nord-Atlantice într-un război cu Rusia.

Zelenski, care a refuzat ofertele de a părăsi capitala ucraineană în contextul avansului forţelor ruse, a mai spus că Ucraina va cere garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic dacă NATO va închide uşa perspectivelor de aderare a Kievului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel