Ieri, 27 iunie 2022, Senatul României a aprobat o lege, Legea Pescuitului, care face din ce în ce mai inutilă existența Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Prin legea adoptată astăzi de către Senat, tot fondul piscicol din România trece în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, inclusiv fondul piscicol din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Asta înseamnă că Rezervația își pierde aproape orice atribuție.
Legea Pescuitului, în forma votată ieri, una complet dăunătoare pentru Delta Dunării și pentru rezervație, a fost promovată intens de către Gheorghe Ștefan, fost președinte ANPA și unul dintre inițiatorii Bursei de Pește din Tulcea, proiectul de 5 milioane de euro născut mort. Printre inițiatorii Legii Pescuitului, în forma sa votată de senat, se află și deputatul tulcean Michael Gudu.
Tánczos Barna, ministrul Mediului, a reacționat rapid la votarea legii pescuitului de către Senatul României, declarând că este „o decizie greșită”:
„Senatul a adoptat astăzi, în calitate de prima cameră sesizată, Legea Pescuitului. Acest proiect legislativ prevede trecerea fondului piscicol în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.
Este o decizie greșită, luată în comisiile de specialitate, care nu a mai putut fi corectată în plen.
Biosfera Deltei Dunării poate fi protejată doar dacă regulile privind pescuitul si vânătoarea sunt stabilite de Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. (ARBDD)
În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților vom susține eliminarea acestui articol și readucerea fondului piscicol din Delta Dunării la ARBDD“, a scris ministrul Tanczos Barna.
Redacția TLGraf a solicitat, la cald, puncte de vedere de la foști guvernatori ai ARBDD, precum și de la guvernatorul în funcție.
Mălin Mușetescu, guvernator al ARBDD între aprilie 2017 și iunie 2019:
„Visul de aur al ANPA s-a împlinit. Senatul ia peștele de la Rezervație și îl dă băieților de la ANPA. Cum care băieți? Ăia care fac managementul resursei piscicole, a pescăriei și acvaculturii în România. Adică țara aia care importă 80%,din necesarul de pește al pieței și unde agenția cu pricina recunoaște oficial o evaziune fiscală de peste 70%. Revenind la peștele Deltei merită puse doua întrebări: 1. Odată ce s-a făcut stăpână pe resursa piscicolă din perimetrul ARBDD, ANPA o sa deschidă Bursa de pește de la Tulcea? 2. În cât timp ARBDD va rămâne o formă fără fond? Și nu de pește este vorba, pentru că ăla aproape nu mai există. Ceea nu știe marele public este ca tot ce înseamnă control piscicol în Deltă va fi preluat de agenții ANPA. Vreo 5 la Tulcea, cu două – trei bărci. Așa cum funcționa, de bine – de rău, Comisariatul ARBDD mai făcea și ceva treabă. Întrebați agenții piscicoli ANPA de la Tulcea câte plase de braconieri au capturat și cât pește. O să vă apuce râsul. Sau, mai curând, plânsul.
P.S. Ce pește ia totuși ANPA din Deltă sub poalele sale peticite cu milioane de euro din bani europeni? Acvacultura a fost pusă pe uscat, iar fostele incinte piscicole sunt acum tarla agricolă. Rămâne doar peștele din bunuri naturale. Iar acolo se anunță vremuri grele, mai grele chiar decât la Bursa de pește, pentru că gurile rele vorbesc că dușmănosul Bruxelles are de gând sa monitorizeze calitatea apei din Dunăre și Delta Dunării, pentru a afla dacă peștele care ar trebui să ajungă în cherhanale pentru a fi tranzacționat la Bursă se înscrie sau nu în normele de consum valabile în UE“, a spus Mălin Mușetescu.
Cătălin Țibuleac, guvernator al ARBDD între iunie și decembrie 2019:
„Cred că senatorii nu au înțeles ca administrarea resursei piscicole din RBDD este parte componentă a activității de management a Rezervației. Nu se poate realiza o coerență administrativă în ceea ce privește integritatea unei arii protejate in condițiile în care altă instituție administrează o parte din resursele naturale. ANPA este desemnat raportor unic pentru România, nu administrator unic. Iar a administra resursa piscicola înseamnă și a repopula și a elabora studiile anuale necesare emiterii actelor de reglementare , ceea ce ANPA nu-și asumă. Legea, în forma actuală, va crea disfuncționalități și dezechilibre grave în ceea ce înseamnă administrarea RBDD. Sper ca această eroare va fi corectată în Camera Deputaților“, a precizat Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.
Teodosie Marinov, actualul guvernator al ARBDD, numit în februarie 2022:
„În ultima perioadă de timp am făcut toate demersurile administrative de a susține, în principal, amendarea art. 5 din proiectul de lege aflat la Senat, și anume cel referitor la administrarea resursei piscicole de către ANPA, cerând ca RBDD sa fie exceptată. Nu putem fi doi administratori în aceeași curte, mai ales că interesele noastre constitutive sunt atât de diferite.
Administrarea resursei piscicole, ca și a altor resurse acvatice vii, dar și a întregului patrimoniu natural din RBDD este răspunderea MMAP prin Administrația RBDD. Dincolo de multe argumente juridice desprinse din legislația specială și a numeroaselor angajamente cuprinse în convențiile internaționale la care țara noastră, prin rezervația biosferei este parte, trebuie înțeles un lucru simplu și evident: că miile de specii de plante și animale (peste 7000) care interacționează și conviețuiesc în aceasta biosferă formează un tot unitar și trăiesc într un echilibru dinamic, strâns corelate și intercondiționate. Orice resursă din interiorul rezervației, dincolo de valoarea și însemnătatea ei economică, are o incomensurabilă valoare în echilibrul biologic al multitudinii de ecosisteme din RBDD, unele unice in Europa și chiar în întreaga lume“, a spus actualul guvernator, Teodosie Marinov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu