Nicolae Istudor, rectorul ASE, a explicat cum decurge admiterea și ce schimbări vor fi.
"În acest moment, avem 22.005 studenţi, la toate formele de învăţământ. Avem şi învățământ cu frecvenţă, la distanţă, programe de licenţă/masterat/doctorale. Cele 22.000 sunt structurate pe programe de licenţă, undeva la 15.000 de studenţi, aproape 6000 la masterat şi 985 la programele de doctorat. ASE-ul are 12 facultăţi, cu cea mai nouă - Facultatea de Drept - care, după părerea noastră, merge foarte bine şi aşteptam la anul să şi finalizam cu o primă generaţie", a spus Nicolae Istudor, la DCNews TV.
"Anual facem studii. Ultimele ne arată că 85% din absolvenţii noştri se angajează în primele şase luni după absolvirea programelor de licenţă/masterat pe salarii destul de bune. Acum, sigur, diferă şi de specializarea pe care au finalizat-o şi de abilităţile fiecărui absolvent. Nu se pune problema să avem noi angajaţi şoferi sau, să spunem, într-un loc de munca mult sub nivelul de pregătire. Majoritatea sunt angajaţi pe domeniul economiei", a punctat acesta.
"Avem locuri la buget, este drept că mai multe la taxe, cel puţin pentru anul întâi. Anul acesta, am scos la concurs, pentru învăţământul cu frecvenţă undeva la 6.300 de locuri, din care 2.986 sunt la buget - diferenţa de peste 3.000 sunt la taxă. Le cam ocupăm pe toate. La învăţământul la distanţă, avem 900 de locuri. La programele de masterat, avem undeva la 3.100 de locuri, din care 1.976 la buget. La programele de doctorat, am scos 381 de locuri la concurs, din care 118 la buget", a spus rectorul de la ASE.
"Astăzi, este prima zi de înscriere - toate documentele se depun în sistem online, până vinerea viitoare la ora 16:00. Ne aşteptam la 9.000-9.500 de candidaţi. Admiterea constă, în primul rând, dintr-un eseu motivaţional - de ce a ales viitorul student ASE. Este eliminatoriu. Apoi, intrăm în etapa de primă clasificare, unde media se stabileşte după două criterii: 70% media de la BAC, iar 30% media anilor de studii", a explicat Nicolae Istudor.
"La Facultatea de Cibernetică, dorim să introducem admiterea ca pe vremuri - pe bază de bibliografie - la fel ca la Drept. La Drept, suntem obligaţi să o facem pentru că trebuie să ne aliniem la ce se întâmplă în celelalte facultăţi de Drept din universităţile tradiţionale. Mergem cu o generaţie aşa cum a fost la început, după care vom avea o admitere destul de riguroasă. Marţi, vom adjudeca în ce sens trebuie să modificăm metodologia de admitere, astfel încât absolvenţii de BAC să ştie cu un an înainte", a anunțat rectorul ASE.
Interviul integral, în matrialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu