Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat sâmbătă posibilitatea ca elevii olimpici să intre la liceu fără examen de admitere și peste numărul maxim de elevi din clasă și să promoveze doi ani de studiu într-un singur an şcolar.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a scris, sâmbătă, pe Facebook, că, la o dezbatere cu reprezentanți ai celor 211 colegii naționale, "au fost clarificate punctual" modificările care urmează să fie făcute prin proiectul noii legi a învățământului preuniversitar, între care:
"Admiterea în clasa a IX-a în unitățile de învățământ cu statut de colegiu național introduce un echilibru între excelență și echitate, inclusiv prin posibilitatea ca acestea să organizeze concurs propriu de admitere pentru „maximum 90% din totalul locurilor pentru clasa a IX-a”.
Colegiile naționale care înființează clase de excelență trebuie să obțină statutul de unitate-pilot de excelență prin ordin al ministrului Educației. Procedura de acordare a statutului de unitate-pilot de excelență se aprobă prin ordin al ministrului Educației, la propunerea Centrului Național de Excelență.
În unitățile-pilot de excelență se pot desfășura activități suplimentare de învățare cu elevii capabili de excelență. Elevii înscriși în formațiunile de studiu din aceste unități beneficiază de programe educative care le respectă particularităţile de învăţare şi de orientare a excelenței. Aceste programe vizează aprofundarea învăţării și presupun gruparea pe abilităţi, respectiv îmbogăţirea curriculumului cu noi domenii de mentorat şi transfer de competenţă, de accelerare a promovării, conform ritmului individual de învăţare. Resursele umane, curriculare, informaţionale, materiale şi financiare pentru susţinerea elevilor capabili de excelență se asigură de Ministerul Educației, prin DJIP/DMBIP, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei.
Absolvenții clasei a VIII-a pot fi înscriși în clasa a IX-a fără susținerea evaluării naționale sau a concursului de admitere la colegiul național și peste numărul maxim de elevi cuprins în respectiva formațiune/clasă, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației.
Elevii capabili de excelență pot promova doi ani de studii într-un an şcolar la decizia unităţii de învăţământ, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei".
"Trebuie să încurajăm colegiile naţionale astfel încât să ajungă la performanţa Liceului Internaţional de Informatică. Legat de lotul de Informatică, 2 din 4 sunt elevi ai Liceului Internaţional de Informatică. România a luat locul II la nivel mondial la Olimpiada de Fizică. Tot echipa României a luat locul 5 mondial şi locul 1 în Europa la Olimpiada de Matematică. Vă spun lucrurile astea pentru a da exemplul unui liceu privat care a reuşit să susţină excelenţa mai mult decât a reuşit statul român. Este momentul să oferim colegiilor naţionale şansa de a face ce face acest liceu privat şi să le transformăm în centre de excelenţă în care să se poată pregăti loturile olimpice aşa cum o fac la licee private. Mobilitatea temporară a elevilor din toată ţara să poată fi permisă două, trei, patru luni... depinde de disciplina la care se concurează, să putem asigura în licee de stat acele condiţii de susţinere nu numai din perspectivă financiară dar şi din perspectiva creării unui cadru pentru aceşti elevi care doresc să facă performanţă" a completat ministrul în intervenţia de la Digi24.
"Este vorba de o posibilitate generală de transfer între cele trei filiere ale învăţământului secundar superior, un transfer care se poate face anual în urma unor examene competitive. Testele acestea sunt teste comprehensive şi sunt axate pe testarea competenţelor. Participarea la aceste teste, conform proiectului de lege, nu poate fi limitată prin niciun fel de alte condiţii suplimentare. Astfel, cei care se simt capabili să facă doi ani într-unul îşi manifestă această dorinţă iar şcoala este obligată să organizeze aceste teste. Schimbarea aceasta va fi valabilă pentru toţi liceenii. Sigur că olimpicii sunt cei care vor beneficia, cel mai probabil, de această posibilitate, dar nu numai ei" a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu