EXCLUSIV  Admitere la liceu în pandemie 2020. STRIGĂTUL DUREROS al unui părinte ajuns ”în pragul disperării”

Mama unui copil ce visează să cânte pe scenele operei a detaliat, pe adresa redacției DCNews, situația cu care se confruntă în prezent, în contextul pandemiei.

Alegeri prezidentiale 2024

Iată mesajul primit pe adresa de e-mail a redacției DCNews:

În fiecare oraș mare al României există cel puțin câte un liceu de artă. În București sunt chiar mai multe: două cu profil muzical (Colegiile Naționale Dinu Lipatti și George Enescu), unul cu profil de arte vizuale (Liceul Nicolae Tonitza), unul cu profil de balet (Floria Capsali). În fiecare dintre aceste licee se pregătesc să dea examenul câte 2-4 clase de elevi, adică 50-100 de copii, viitori instrumentiști, artiști vocali, plastici, dansatori etc. Cei mai mulți sunt copii cu talent deosebit și învățați cu munca de mici – ore de repetiții la instrumentul pe care îl iubesc ori pentru a-și însuși vreo tehnică vocală specială ori tehnică de desen, modelaj, dans și participări la concursuri de profil. Sunt cei despre care din când în când presa și oamenii mari spun că fac cinste țării.

Anul acesta acești copii se confruntă cu o situație care devine tragică.

Conform calendarului de admitere la liceu, așa cum era el știut înainte de epidemia de COVID și de închiderea școlilor, în perioada 13-15 mai ei ar fi trebuit să dea probele speciale de admitere la liceele la care visează să intre.

În toată această perioadă de distanțare socială, elevii ar fi trebuit să poată face pregătire intensă, cu profesorii lor ori chiar cu pianiști corepetitori pentru stăpânirea pieselor pentru examen. O pregătire care presupune apropiere fizică, pentru că nu se pot face ore de canto ori de instrument online. Adică se pot, dacă vrei să simulezi că faci treabă. Dar e o minciună, realitatea e că nu sunt eficiente. Spre exemplu, la orele de canto, profesorul trebuie să audă fiecare vibrație, intonație a vocii, trebuie să poată cuprinde elevul pentru a-i simți respirația și vibrația pieptului.

Nu doar că această pregătire nu a fost posibilă, creând o stare de stres suplimentară. Dar, astăzi, 5 mai, nimeni nu știe dacă, cum și când vor fi susținute aceste probe. Nici profesorii, nici Ministerul Educației.

Ce știm este că aceste probe eliminatorii trebuie date cu suficient timp înainte de evaluarea națională. Pentru ca elevii să aibă timp să se replieze către alte licee, în cazul în care nu sunt admiși în liceele vocaționale după prestația de la proba eliminatorie.

Vă scriu în calitate de părinte ajuns în pragul disperării, care vede că toți anii de muncă ai copilului, toată strădania lui și a noastră, ca părinți, de a îndeplini un vis, par să zboare pe fereastră zilele astea și nimănui nu-i pasă.

Vă scriu pentru că știu sigur că sunt mulți alții în situația noastră. Nu știu cifre. Probabil în jur de 1500 de copii în toată țara. Vă scriu pentru că sper că aducerea acestui subiect în atenția presei să mai poată face ceva!”, se precizează în mesajul semnat de „mama unui copil care visează să cânte pe scenele operei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel