Prof. Ioan Florian Nemeș, fost director la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti", a transmis un memoriu în care li se adresează Monicăi Anisie, lui Renate Weber și lui Liviu Pop.
"Pentru invatamantul vocational preuniversitar, selectia elevilor prin probele de aptitudini in cadrul Admiterii in invatamantul liceal este cel putin la fel de importanta ca si evaluarea nationala. Probele de aptitudini specifice fiecarui domeniu nu pot fi organizate online si nici finalizate printr-o forma de echivalare, avand preponderent un caracter practic.
In conditiile in care, din motive obiective, la data de 15 mai 2020 nu avem nici calendar, nici metodologie pentru probele de aptitudini in conditii de criza, solutia plasarii acestor examene dupa probele scrise la evaluarea nationala (romana, matematica si limba materna) este singura solutie posibila si relevanta", a transmis prof. Ioan Florian Nemeș.
"Mentionez ca sistemul de pregatire si evaluare al elevilor la vocational presupune - legal - activitati desfasurate individual si pe grupe. Toate unitatile de invatamant vocational sunt in mediul urban si au capacitatea de organizare si logistica necesare pentru desfasurarea activitatii in conditii de respectare stricta a normelor de sanatate publica in mediul scolar in vigoare.
In conditiile in care pentru disciplina "limba materna", din cadrul admiterii si bacalaureatului, se sustin probe scrise firesti, in conditiile in care probele de aptitudini reprezinta, la calculul mediei generale finale de admitere 50% si chiar 66% conform Metodologiei, evaluarea aptitudinala este relevanta deoarece configureaza directia fundamentala a orientarii scolare si profesionale pentru absolventii ciclului gimnazial", a mai spus fostul director de la Dinu Lipatti.
"In cadrul admiterii pentru invatamantul liceal nu exista discipline si probe mai putin importante si nu se poate concepe un tratament diferentiat. Asa cum este necesara desfasurarea probelor scrise in sali de clasa, in scoli, tot atat de necesara si posibila este desfasurarea probelor de aptitudini in unitatile de invatamant. Argumentul conditiilor speciale se aplica in egala masura. In caz contrar, se creeaza cu buna stiinta, conditiile unei discriminari evidente, ce poate fi constatata cu usurinta de institutiile abilitate in drept constitutional. Va rog sa luati masurile corecte, legale si echitabile, in interesul elevilor", a transmis prof. Ioan Florian Nemeș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News