La Curtea de Argeș nu se află niciunul dintre nepoții lui Basarab I, Vlaicu Vodă sau fratele acestuia, Radu I. Acestea sunt concluziile analizelor probelor ADN prelevate anul trecut din mormantul domnesc unde se presupunea că ar fi fost înmormântat Vladislav I, cunoscut și sub numele de Vlaicu Vodă. Probele au fost analizate la Cluj, la Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano Științe, potrivit ziardecluj.ro.
Potrivit rezultatelor ADN, în mormânt nu se află domnitorul presupus și nici fratele acestuia.
Oamenii de știință nu pot spune deocamdată cine este înmormântat la Curtea de Argeș, până nu vor putea preleva probe și din mormântul de la Cozia, unde este înmormântat Mircea cel Bătrân, domnitor tot din dinastia Basarabilor, cu care să compare rezultatele actuale, dar și la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, unde se află capul domnitorului Mihai Viteazul.
“O ipoteză ar fi ca cel din mormântul de la Curtea de Argeș să fie unul dintre nenumiții fii ai lui Basarab I. Există din 1335 un act al cancelariei ungare unde apare formularea Basarab I și fiii săi, ceea ce înseamnă că a avut mai mulți fii, nu doar pe Nicolae Alexandru, tatăl lui Vladislav Vlaicu și Radu I”, a declarat pentru sursa citată Alexandru Simon, cercetător în cadrul proiectului Genesis.
Analizele efectuate de cercetătorii clujeni au scos la iveală aspecte interesante și în ceea ce privește alimentația prințului necunoscut din mormântul de la Curtea de Argeș. Contrar așteptărilor, acesta avea o dieta asemănătoare cu cea a oamenilor de rând de atunci.
Puiu Hașotti, fostul ministru al Culturii, a interzis prelevarea de ADN
Mormântul lui Vlaicu Vodă, aflat la Biserica Domnească din Curtea de Argeş, a fost deschis în iunie, 2012, după aproape 700 de ani. Ministrul Culturii din acea vreme, Puiu Hașotti, a interzis prelevarea de ADN, deoarece acest lucru nu era prevăzut în autorizația pentru cercetarea arheologică.
"Poate că pentru ştiinţă ar fi importantă prelevarea de ADN, dar, din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Ţării Româneşti, nu pot fi de acord cu prelevarea de ADN. Este important că aceşti domnitori au marcat istoria naţională şi prea puţin important dacă au avut sau nu o ascendenţă cumană. În calitate de ministru, am dat dispoziţiile necesare pentru a se opri prelevarea de ADN şi pentru a verifica cercetarea ştiinţifică în ansamblul ei", specifica un comunicat al ministrului de anul trecut.
Totuși, chiar în condițiile în care ministrul Culturii a interzis prelevarea de ADN, din presupusul mormânt al lui Vlaicu Vodă au fost prelevate o falangă a mâinii stângi, un molar şi un metatarsian drept, probe care în urma analizelor vor fi compromise total, şi s-au găsit umărul drept al cămăşii, cel stâng al tunicii, un fragment din cureaua de piele, mai mulţi nasturi ai tunicii şi 20 de mărgeluţe ale unei diademe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci