Compozitorul german Ludwig van Beethoven a murit în 1827, la vârsta de 57 de ani, după o bătălie lungă mai multe boli.
Imobilizat la pat, Beethoven a suferit de icter, umflarea membrelor și a abdomenului, fiecare respirație fiind pentru acesta o luptă. În timp ce familia îi sorta bunurile, a fost descoperit un testament scris de Beethoven cu un sfert de secol mai devreme, în care îi implora pe frații săi să facă publice detaliile stării sale de sănătate, conform Science Alert.
Astăzi, nu mai este un secret faptul că unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii era surd în jurul vârstei de 40 de ani. O ironie tragică pe care Beethoven dorea ca lumea să o înțeleagă, atât din perspectivă personală, cât și medicală.
La aproape două secole de la moartea lui Beethoven, o echipă de cercetători a dorit să-i onoreze dorința, analizând genetic ADN-ul din eșantioane ale părului său. "Scopul nostru principal a fost să aruncăm o lumină asupra problemelor de sănătate ale lui Beethoven, care includ faimoasa pierdere progresivă a auzului", a explicat biochimistul Johannes Krause de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania într-un comunicat de presă.
Cauza principală a pierderii progresive a auzului nu a fost niciodată cunoscută, nici măcar de medicul său personal, Dr. Johann Adam Schmidt. Ceva ce a început ca tinitus la 20 de ani a evoluat încet într-o sensibilitate redusă la zgomote puternice și, în cele din urmă, într-o pierdere a auzului la frecvențele mai înalte.
Într-o scrisoare adresată fraților săi, Beethoven a recunoscut că era "un bolnav fără speranță" și că se gândea la sinucidere. De asemenea, se spune că, de la vârsta de 22 de ani, a suferit de dureri abdominale severe și de episoade cronice de diaree.
Cu șase ani înainte de moartea sa, au apărut primele semne ale bolii hepatice, considerată a fi fost, cel puțin parțial, responsabilă de moartea sa la vârsta de 57 de ani.
În 2007, o expertiză criminalistică asupra unei șuvițe din ceea ce se credea a fi părul lui Beethoven a sugerat că otrăvirea cu plumb ar fi putut grăbi moartea sa ori ar fi fost responsabilă de simptomele sale. Având în vedere obiceiul de a bea din vase de plumb și tratamentele medicale ale vremii, nu este o concluzie surprinzătoare.
Totuși, studiul publicat în martie 2023 infirmă această teorie, dezvăluind că părul analizat nu a provenit de la Beethoven, ci de la o femeie necunoscută. Mai multe șuvițe confirmate ca fiind ale compozitorului sugerează că moartea sa a fost probabil rezultatul unei infecții cu hepatita B, agravată de consumul de alcool și de numeroșii factori de risc pentru bolile hepatice.
Cercetătorii nu au reușit să găsească o cauză definitivă pentru pierderea auzului sau pentru problemele gastrointestinale ale lui Beethoven. Este posibil ca factori genetici, de mediu sau o combinație a ambelor să fi jucat un rol. În unele privințe, rămânem cu multe întrebări despre viața și moartea celebrului compozitor.
Investigațiile ulterioare au relevat o nepotrivire între cromozomul Y din eșantioanele de păr ale compozitorului și cele ale rudelor pe linie paternă ale lui Beethoven, sugerând o activitate extraconjugală în generațiile care au dus la nașterea compozitorului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News