ADN-ul rescrie istoria sacrificiilor Maya. Cine erau victimele

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Imaginea clasică a sacrificiilor Maya, promovată adesea de mass-media și operele de ficțiune, ne-a obișnuit cu ideea de tinere fete aduse ca ofrandă zeilor. Un nou studiu publicat în prestigioasa revistă Nature sfidează această percepție, dezvăluind o realitate mult mai complexă și surprinzătoare: victima tipică a sacrificiilor Maya era, de fapt, un băiat tânăr.

Echipa de cercetători, condusă de Rodrigo Barquera de la Institutul Max Planck de Antropologie din Leipzig, Germania, a analizat ADN-ul antic extras din rămășițele a 64 de indivizi descoperiți într-o cameră subterană din Chichen Itza, faimosul oraș maya din Peninsula Yucatan. Rezultatele au fost uimitoare: spre deosebire de ideile preconcepute, analiza a arătat că toate victimele erau băieți cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, potrivit CNN.

Mai mult decât atât, o parte semnificativă a băieților sacrificați erau rude apropiate, existând chiar și perechi de gemeni printre victime. Această descoperire sugerează că selectarea copiilor pentru sacrificiu se baza pe relații de familie, o practică necunoscută până acum în cultura Maya.

Descoperirea a fost posibilă datorită progreselor recente în domeniul analizei ADN-ului antic. Identificarea sexului scheletelor copiilor era o mare provocare pentru arheologi, deoarece diferențele anatomice distinctive apar doar în timpul pubertății. Cu toate acestea, tehnologia ADN-ului antic permite acum cercetătorilor să obțină informații detaliate despre sexul și relațiile de rudenie ale indivizilor din trecut, chiar și din rămășițe fragmentare.

Studiul ridică o serie de întrebări semnificative despre complexitatea ritualurilor sacrificiale Maya. De ce băieții tineri erau preferați ca victime? Ce rol jucau relațiile de familie în selecția lor? Care era semnificația simbolică a sacrificiilor de copii?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, este necesară o cercetare mai amplă. Analiza ADN-ului altor victime, studierea iconografiei și textelor Maya și o mai bună înțelegere a contextului social și religios al epocii ar putea oferi indicii valoroase despre motivele din spatele acestor practici tulburătoare.

Descoperirea are, de asemenea, implicații importante pentru descendenții mayașilor de astăzi. Studiul a comparat ADN-ul victimelor sacrificiale cu cel al membrilor comunității Maya contemporane din Tixcacaltuyub. Rezultatele au arătat o strânsă legătură genetică, demonstrând că descendenții mayașilor moderni poartă moștenirea genetică a strămoșilor lor sacrificați.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel