Cercetătorii au corectat genetic un embrion prin modificarea genomului său în prima etapă a dezvoltării sale.
Embrionii umani dintr-o celulă care poartă o mutație genetică au putut fi, pentru prima dată, corectați genetic, relevă un studiu realizat de oamenii de știință chinezi de la Facultatea de Medicină din Canton (publicat în „Genetică și Genomică moleculară") .
Mutațiile punctuale care cauzează două tipuri de anemie, beta talasemie și favism, au putut fi reparate datorită tehnicii de chirurgie genomică CRISPR-caz9 în stadiu de zigot (prima etapă de dezvoltare embrionară cu o singură celulă apărută din fuziunea dintre ovul și spermatozoid).
Tehnica s-a dovedit destul de precisă și eficientă pentru a nu schimba decât patru sau o singură literă din cele 3,2 miliarde pe care le numără ADN-ul nostru. (Codul chimic al genomului uman conține patru litere: A, C, G și T. Cele patru litere se combină în diverse variante de câte trei, pe măsură ce se derulează spirala genomului, și se repetă după un anumit model.)
„Această muncă depusă a fost făcută bine și ea arată potențialul imens pe care l-ar putea avea această tehnică pentru a studia dezvoltarea precoce a embrionului uman", a declarat Ignacio Anegon, directorul de cercetare al Centrului de Cercetare în transplant și imunologie din cadrul INSERM (l'Institut National de la Santé Et de la Recherche Médicale - Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală) din Nantes, scrie Le Figaro.
De asemenea, el a arătat că o nouă etapă a fost atinsă, astfel încât omul să-și poată modifica, într-o bună zi, propriul genom.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu