Adolescent în vârstă de 15 ani, condamnat la închisoare pe viață pentru crimă

Un tribunal din Noua Zeelandă a condamnat un băiat de 15 ani la închisoare pe viață pentru o crimă comisă când el avea 14 ani.

Publicitate

Condamnarea coincide cu o dezbatere în spațiul public referitoare la practica țării de a condamna copiii pe viață, despre care avocații susțin că este „dăunătoare și ineficientă”. Legile de condamnare din Noua Zeelandă îi condamnă pe viață pe cei găsiți vinovați de crimă, cu excepția cazului în care decizia este „vădit nedreaptă”.

Băiatul, al cărui nume nu a fost făcut public, l-a înjunghiat anul trecut pe Bram Willems, în vârstă de 22 de ani, la Paihia. Atacul a avut loc după ce cei doi au petrecut o după-amiază împreună, consumând alcool și canabis, scrie The Guardian.

Subliniind faptele, judecătorul Timothy Brewer a spus că acuzatul a luat parte la o ceartă și l-a înjunghiat pe Willems.

Media Stuff a raportat în urma audierii că mama lui Willems, Christy Lacroix, a spus instanței: „După ce ai luat o viață care merita trăită, o viață pentru care am luptat, timp de 22 de ani, nicio scuză nu ar putea justifica asta.”

Brewer a decis că închisoarea pe viață este potrivită în acest caz, în ciuda vârstei tânărului. El a spus că tinerețea nu este o trăsătură neobișnuită a infracțiunilor de violență gravă și nu are nicio greutate împotriva interesului public. El a impus o perioadă minimă de neeliberare condiționată de 10 ani.

Brewer a fost de acord cu argumentul procurorului Coroanei conform căruia nu există niciun motiv pentru a înlocui condamnarea prezumtivă pe viață pentru crimă, dar a mai spus că nu există niciun motiv pentru a mări termenul minim de 10 ani, a raportat New Zealand Herald.

Separat, Curtea de Apel examinează în prezent cazurile a trei tineri criminali condamnați care au făcut apel împotriva condamnării pe viață. Cazul formează baza unei provocări mai ample, care pune în dezbatere ideea conform căreia este „vădit nedrept” să condamni copiii și tinerii la sentițe pe viață.

Aphiphany Forward-Taua, director executiv al organizației de reformă a justiției penale JustSpeak, a spus că cadrul de pedeapsă pentru crimă din Noua Zeelandă ar trebui reformat, pentru a reflecta faptul că adolescenții și copiii nu au dezvoltarea neurologică a adulților.

„Dezvoltarea creierului nu este pe deplin realizată până la vârsta de 24 de ani”, a spus ea.

„În multe dintre aceste cazuri de tineri infractori vedem un model de comportament care, în opinia noastră, se corelează cu lipsa dezvoltării neurologice... Acești tineri, din păcate, iau aceste decizii și, de multe ori, nu anticipează de fapt rezultatul. ”

Forward-Taua a spus că condamnarea, în special pentru tinerii infractori, ar trebui să se concentreze mai mult pe reabilitare decât pe pedeapsă.

Anul trecut, într-o declarație comună, comisarul pentru copii și academicienii în psihologie și drept au cerut încetarea condamnării pe viață pentru copii, numind-o „dăunătoare și ineficientă”.

„Niciun copil sau tânăr nu ar trebui condamnat în sistemul de justiție penală pentru adulți”, au scris ei. „Pedepsele punitive pentru adulți, cum ar fi închisoarea pe viață și perioadele minime fără eliberare condiționată, nu ar trebui să fie disponibile pentru copii și tineri.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel