O adolescentă amerindiană din Canada şi colegele ei de clasă au fost lăudate de cântăreţul Paul McCartney după ce au interpretat 'Blackbird', un cântec din repertoriul trupei The Beatles, în limba lor tradiţională, Mi'kmaq, informează AFP.
Cu ajutorul profesorilor lor din Esaksoni, o localitate din provincia Noua Scoţie, Emma Stevens, în vârstă de 16 ani, şi colegele ei au înregistrat o versiune acustică a acestui cântec celebru de pe albumul 'The Beatles' (cunoscut şi sub nunele 'The White Album'), pentru a atrage atenţia asupra riscului de dispariţie a limbilor autohtone din lumea întreagă. Cântecul 'Blackbird', scris şi înregistrat în 1968 de Paul McCartney, a fost compus în semn de omagiu adus mişcării pentru drepturi civile din Statele Unite.
Un videoclip cu înregistrarea adolescentelor canadiene a fost publicat pe YouTube şi vizionat deja de peste o jumătate de milion de ori, atrăgând şi o reacţie entuziastă din partea autorului acestui single compus în urmă cu peste 50 de ani. 'Există o versiune incredibilă cântată de o canadiancă pe YouTube, în limba ei tradiţională. Este foarte cool, vizionaţi-o!', a declarat Paul McCartney în faţa publicului care urmărea un concert susţinut recent de starul britanic în Lexington, un oraş din statul american Kentucky. Marţi, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a distribuit acea înregistrare video pe contul lui de Twitter, evocând felicitările adresate de Paul McCartney şi îndemnându-i pe internauţi să asculte la rândul lor acel cover.
'Sperăm că această înregistrare să îi sensibilizeze pe oameni în legătură cu importanţa pe care o are conservarea limbilor şi a culturii indigene', a declarat pentru AFP profesorul de muzică al adolescentelor canadiene, Carter Chiasson, care a coordonat realizarea înregistrării. 'Atât de multe dintre ele sunt în pericol şi ar putea să dispară într-un interval de doar câteva generaţii', a adăugat el. 'Cultura mea este unul dintre lucrurile cele mai importante din viaţa mea', a declarat la rândul ei Emma Stevens pentru postul public de televiziune CBC. 'Partajarea ei cu alte persoane din exteriorul comunităţii (...) le oferă o perspectivă diferită şi le arată că limba noastră este foarte frumoasă', a adăugat adolescenta canadiană. Peste 70 de limbi indigene sunt încă vorbite de aproximativ 260.000 de persoane din Canada, dintr-o populaţie totală de 1,6 milioane de amerindieni, potrivit guvernului federal canadian. Trei sferturi dintre aceste limbi sunt considerate în pericol de dispariţie de către experţii UNESCO. Raportul final al unei comisii de anchetă publică despre asasinările şi dispariţiile femeilor autohtone a recomandat luni Guvernului de la Ottawa să recunoască limbile autohtone ca limbi oficiale în Canada, după modelul limbilor engleză şi franceză, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News