Adolescenții, afectați de uzul social media. Nu sunt mulțumiți de calitatea vieții

Sursă foto: Pexels (Julia M Cameron)
Sursă foto: Pexels (Julia M Cameron)

Folosirea rețelelor sociale, chiar și într-o măsură mai redusă, poate determina o serie de probleme de ordin psihologic. 

Cu cât fetele cu vârsta între 11 și 13 ani petrec mai mult timp pe rețelele de socializare, cu atât sunt mai puține șanse să fie mulțumite de viața lor un an mai târziu, sugerează un studiu britanic. Studiul publicat în Nature Communications arată același model pentru băieții cu vârsta cuprinsă între 14 și 15 ani, dar și pentru băieții și fetele de 19 ani.

Oamenii de știință speculează că vulnerabilitatea la rețelele sociale la anumite vârste poate fi legată de schimbările cerebrale, hormonale și sociale în timpul dezvoltării adolescenților.

Ei spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin și a dovedi legătura.

Cercetătorii cer o colaborare între domeniul social media și cel academic

Cercetătorii de la Universitățile Cambridge și Oxford și de la Institutul Donders pentru Creier, Cogniție și Comportament, spun că rețelele de social media trebuie să partajeze mai multe din propriile lor date cu oamenii de știință pentru a permite cercetări suplimentare.

Experții spun că rețelele sociale pot fi o forță a binelui pentru a facilita tinerilor menținerea contactul social în timpul pandemiei de Covid. Cercetătorul principal, dr. Amy Orben, a spus că legătura dintre utilizarea rețelelor sociale și bunăstarea mentală este foarte complexă, studiile de până acum arătând rezultate mixte.

Aceasta a adăugat: „Schimbările din corpul nostru, cum ar fi dezvoltarea creierului și pubertatea și circumstanțele noastre sociale par să ne facă vulnerabili în anumite momente ale vieții noastre. Ne putem concentra acum pe perioadele adolescenței în care știm că am putea fi cei mai expuși riscurilor și să folosim asta ca o rampă de lansare pentru a explora câteva întrebări cu adevărat interesante”. 

Legătura și relația dintre satisfacția vieții și timpul petrecut pe social media

Cercetătorii au examinat un studiu amplu în rândul gospodăriilor din Marea Britanie, a peste 72.000 de persoane, cărora li sa cerut să raporteze cât de mulțumiți sunt de viață și cât timp au petrecut vorbind cu prietenii pe rețelele sociale într-o zi obișnuită.

Ei au fost chestionați de până la șapte ori între 2011 și 2018.

Adolescenții tineri au arătat cea mai negativă relație între utilizarea rețelelor sociale și satisfacția de viață în general.

Sondajul auto-raportat a constatat următoarele idei: 

- Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani care au spus că nu folosesc sau foarte mult (mai mult de șapte ore) utilizarea zilnică a rețelelor sociale au raportat o satisfacție mai mică în viață decât cei care au folosit până la trei ore.
- Cei mai tineri decât asta au arătat un model diferit - satisfacția de viață scăzând în general odată cu utilizarea mai mare a rețelelor sociale
- Oamenii de știință s-au concentrat apoi pe un grup mai mic de 17.409 de tineri cu vârsta între 10 și 21 de ani pentru a investiga dacă utilizarea actuală a rețelelor sociale are un impact asupra satisfacției viitoare cu viața.

Ei au analizat sondaje instantanee ale fiecărei persoane despre satisfacția de viață auto-raportată și despre utilizarea rețelelor sociale auto-raportate de-a lungul a șapte ani.

Studiul sugerează că printre fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 13 ani, cele care au petrecut mai mult timp pe rețelele sociale în ultimele 12 luni au fost mai puțin mulțumite de viață un an mai târziu.

Cercetătorii spun că munca lor nu poate prezice care persoane sunt cele mai expuse riscului. Și ei spun că mulți alți factori, cum ar fi natura exactă a conținutului rețelelor sociale și oamenii cu care interacționează online, vor avea un impact și asupra bunăstării adolescenților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel