Hitler şi prinţesa Cantacuzino, fata prinţului român Teodor Cantacuzino, s-au cunoscut la o petrecere, iar Hitler a profitat din plin de această întâlnire. Prin intermediul româncei, a cunoscut oameni bogaţi, care au finanţat partidul naţional-socialist, viitor nazist. După doar 10 ani, Hitler devenea cel mai temut om din lume.
Prinţesa Elsa Cantacuzino s-a măritat în 1898, la 33 de ani, cu Hugo Bruckmann, un proprietar de editură din München, cei doi devenind în scurt timp animatorii înaltei societăţi din oraşul german. În salonul vilei lor se întâlneau industriaşi, dar şi oameni de cultură, precum scriitorul Thomas Mann şi prinţul Rainer Maria Rilke. Soţii Bruckmann, la fel ca majoritatea elitei germane a epocii, aveau simpatii de dreapta, astfel că întâlnirea Elsei cu Hitler în 1922, la o petrecere, a fost prilejul împărtăşirii aceloraşi afinităţi politice. Hitler avea atunci 33 de ani şi tocmai formulase programul politic al Partidului Muncitoresc German Naţionalist-Socialist. Formaţiunea se afla la început şi avea nevoie de fonduri. Elsa, care se înscrisese în mişcarea naţional- socialistă, i-a promis lui Hitler că îl ajută, scrie libertatea.ro.
Elsa l-a invitat pe viitorul dictator în salonul ei, pentru a cunoaşte industriaşi şi patroni din industria grea, care să contribuie cu bani la dezvoltarea noii mişcări. Mai mult, Elsa s-a ocupat de dirijarea fondurilor, prin conturi elveţiene, pentru a nu da de bănuit autorităţilor germane.
Corectura lucrării “Mein Kampf” a fost făcută de prinţesa Cantacuzino
Prinţesa Cantacuzino i-a făcut lui Hitler corectura la “Mein Kampf”, platforma- program a nazismului. Elsa şi Hugo Bruckmann au fost printre primii germani care s-au înscris în Partidul Naţional-Socialist, având legitimaţiile de membru cu numerele 91 şi 92.În 1932, în semn de recunoaştere pentru meritele sale în ascensiunea dictatorului, Hitler i-a facilitat lui Hugo Bruckmann accesul la postul de deputat în Reichstagul ( parlamentul) german.
În 1923, mai mulţi membri ai mişcării naţional-socialiste au fost arestaţi, în urma unui puci eşuat. Printre ei s-a aflat şi Hitler, care a fost încarcerat la închisoarea Landsberg.Mai mult de un an, cât a stat închis, Hitler a fost vizitat de câteva zeci de ori de prinţesa Cantacuzino, care l-a sprijinit moral şi i-a transmis mesajele de încurajare ale susţinătorilor. În 1932, partidul nazist a câştigat alegerile şi a ajuns la putere, iar în 1933, Hitler a fost numit cancelar al Germaniei.
În 1932, în semn de recunoaştere pentru meritele sale în ascensiunea dictatorului, Hitler i-a facilitat lui Hugo Bruckmann accesul la postul de deputat în Reichstagul german. După moartea preşedintelui Paul von Hindenburg, în 1933, Bruckmann s-a aflat printre cei care au semnat apelul oamenilor de cultură germani pentru organizarea unui “plebiscit” care să valideze cumularea funcţiilor de preşedinte şi de cancelar în Germania nazistă, fapt ce i-a deschis drumul spre putere absolută lui Hitler.
Hitler nu a uitat de faptul că Elsa nu l-a lăsat la greu şi, în toamna lui 1934, drept mulţumire pentru tot sprijinul, i-a făcut cadou acesteia un superb autoturism Mercedes.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu