Procurorul general Bogdan Licu s-a prezentat, luni, la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), declarând că a venit să i se spună care sunt motivele pentru care procurorii au reținut pașaportul Sorinei, fetița de 8 ani din Baia de Aramă, luată pentru a fi dusă familiei adoptive.
"Am venit să am o discuție cu colegii de la Secția de investigare a infracțiunilor în justiție. Voiam să fac acest lucru mai demult, dar având în vedere acțiunile pe care le-am introdus în cazul Sorina. (...) având o sentință definitivă, m-am gândit să am o discuție. Voi pune niște întrebări vis-a-vis de reținerea pașaportului. Nu pot să vă raspund la această întrebare, nu am discutat nici cu procurori din cadrul secției ( în ceea ce privește reținerea pașaportului, dacă este o măsură abuzivă - n.r.). Vreau să aflu motivația pentru care i s-a reținut pașaportul. Am venit eu aici, pentru că ei sunt mai mulți și eu sunt unul singur", a declarat Bogdan Licu, la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), relatează Mediafax.
Procurorul general a spus că niciodată nu a intervenit într-o anchetă și tot timpul a spus "că niciun procuror șef din această țară nu are dreptul să ceară unui coleg sau subordonat și să îi indice ce să facă într-un dosar".
"În același timp, orice șef din țara asta, pe aria lui de competență, este obligat să știe ce dosare sunt în lucru și ce fac colegii lui în aceste dosare. Mă aștept la o deschidere din partea colegilor de la Secția specială, am mai avut o discuție, am mai spus o dată și o să o repet, ca această secție este parte componentă a Ministerului Public și sunt niște probleme legislative. Am atacat la CCR sintagma procuror ierarhic superior, care te-ar duce cu gândul ca prin procuror ierarhic superior, în ceea ce privește secția înseamnă procuror șef al acestei secții, aici s-ar opri ierarhia. Nu este așa. Constituția spune clar cum este organizat Ministerul Public", a completat Bogdan Licu.
Judecătoria Slatina va decide luni dacă Sorina, fetița din Baia de Aramă, poate părăsi țara împreună cu familia de români stabiliți în Statele Unite ale Americii, care a adoptat-o. Judecătoria Slatina este a cincea instanță chemată să soluționeze ordonanța președințială, după Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Tribunalul Mehedinți, Curtea de Apel Craiova și Tribunalul Olt. Procurorul general al Parchetului General, Bogdan Licu, a solicitat ordonanţă preşedinţială privind interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina.
Joi, magistrații Curții de Apel Craiova au respins cererea procurorului general, Bogdan Licu, de revizuire a adopției internaționale, în cazul Sorinei, fetița de 8 ani, din Baia de Aramă, care a fost crescută de un asistent maternal timp de mai bine de 5 ani și din casa căruia fata a fost luată cu mascații la începutul lunii iulie. Astfel, decizia inițială, prin care s-a încuviințat adopția internațională a fetiței în vârstă de 8 ani rămâne valabilă. În acest dosar, decizia este definitivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu