ADR, aviz favorabil pentru caietul de sarcini privind amplasarea camerelor de supraveghere în păduri

FOTO: Freepik @wirestock
FOTO: Freepik @wirestock

Consiliul Tehnico Economic - CTE din cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) şi-a dat avizul pentru caietul de sarcini privind monitorizarea video a pădurilor.

Consiliul Tehnico Economic - CTE din cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) şi-a dat avizul pentru caietul de sarcini şi este în curs de elaborare a documentaţiei de atribuire în vederea lansării licitaţiei pentru implementarea sistemului naţional de monitorizare video a fondului forestier, prin amplasarea camerelor de supraveghere în 350 de puncte stabilite în funcţie de zonele cele mai tranzitate.

”Protejarea, siguranța și integritatea fondului forestier național reprezintă linii de acțiune prioritare pentru Guvernul României. Această achiziţie, care presupune monitorizarea fondului forestier pe o suprafaţă de mii de kilometri pătraţi, prin integrarea datelor cu sistemul SUMAL 2.0, ne permite să discutăm despre investiţii pentru combaterea tăierilor ilegale, despre monitorizarea prin satelit a ceea ce se întâmplă, astăzi, în pădurile României, despre reţeaua de 350 de puncte de monitorizare care va fi asemănătoare celei care verifică rovinietele, despre un aparat de zbor care va scana fondul forestier şi, nu în ultimul rând, despre deplasarea Gărzii Forestiere la faţa locului, despre amenzi şi aplicarea măsurilor din noul Cod Silvic.

Achiziţia va contribui astfel la reducerea numărului de transporturi de material lemnos fără documente de provenienţă, la identificarea abaterilor de la traseele stabilite, a transporturilor multiple realizate în baza aceluiaşi aviz de însoţire, precum şi a volumelor transportate în plus/minus faţă de cele înscrise în avizul de însoţire, precum şi monitorizarea modului de gestionare a fondului forestier din punct de vedere al eficienţei lucrărilor efectuate”, a precizat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, citat într-un comunicat postat pe Facebook.

Acesta a menţionat, totodată, că ”România va dezvolta un sistem integrat de monitorizare a pădurilor pentru a putea culege date suplimentare ce vor fi corelate cu cele din SUMAL şi IFN (Inventarul Forestier Naţional) în vederea adaptării managementului forestier la schimbările climatice, supravegherii stării de sănătate a pădurilor şi întocmirii unor hărţi de risc”.

Alocare de peste 200 de milioane de lei

Potrivit comunicatului menționat, proiectul are o alocare totală de 229.080.000 lei fără TVA (272.605.200 lei cu TVA), respectiv 46.000.000 de euro.

Scopul investiției este monitorizarea obligațiilor legale privind recoltarea lemnului, supravegherea stării de sănătate a pădurilor, regenerarea arboretelor parcurse cu tăieri și întocmirea unor hărți de risc.

Prin dezvoltarea acestui proiect se continuă implementarea celei de-a doua componente a proiectului “Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din PNRR Investiția 5. Digitalizare în domeniul mediului, Componenta 7. Transformare digitală, Jalonul 167, care prevede dezvoltarea unui sistem operațional de monitorizare a vegetației forestiere bazat pe exploatarea imaginilor satelitare, puncte LiDAR, și supravegherea circulației materialelor lemnoase în punctele de interes.

Obiectivul principal este dezvoltarea unui sistem naţional de monitorizare video, prin intermediul căruia să se genereze alerte în cazul unui transport ilegal de material lemnos, implementarea unui sistem de monitorizare prin imagini satelitare, achiziția unui senzor LiDAR aeropurtat împreună cu echipamentele conexe necesare și a unor senzori LiDAR mobili.

Beneficiarul direct al proiectului este Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură (APCRS), împreună cu structurile subordonate (gărzi forestiere) care vor opera aceste sisteme integrate pentru îmbunătăţirea managementului forestier, pentru asigurarea unui lanţ clar de custodie a materialelor lemnoase puse deja pe piaţă, pentru documentarea abaterilor de la normă şi urmărirea remedierii, inclusiv prin utilizarea datelor obţinute din Inventarul Forestier Naţional (IFN), scrie Agerpres.

Citește și: România a primit banii din cererea de plată nr. II din PNRR. Mesajul lui Marcel Ciolacu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel