Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al BOR, propune altă materie în locul educației sexuale în școli

Preotul Adrian Agachi, la DC Edu
Preotul Adrian Agachi, la DC Edu

Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), s-a arătat îngrijorat de propunerea Consiliului Național al Elevilor privind introducerea educației sexuale obligatorii în școli, motivată de numărul ridicat de sarcini la minore, abuzurile sexuale și riscurile de boli cu transmitere sexuală.

BOR susține că o astfel de măsură nu ia în considerare problemele sociale și educaționale profunde, precum abandonul școlar și consumul de droguri și alcool, care, în opinia reprezentanților bisericii, contribuie la aceste fenomene. Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, mulți elevi abandonează școala înainte de a deveni părinți și nu ca urmare a unei sarcini, iar neglijarea acestor aspecte ar putea limita impactul unei astfel de măsuri.

În declarația sa, BOR subliniază că deja există cursuri opționale de „Educație și sănătate” și lecții de biologie și consiliere, unde elevii pot primi informații despre sexualitate. Totodată, purtătorul de cuvânt a explicat că temele educației sexuale ar trebui abordate cu tact, în funcție de vârstă și nivelul de înțelegere al elevilor, pentru a nu încuraja începerea vieții sexuale la o vârstă prea mică.

BOR propune introducerea unei discipline numite „Educație pentru familie”, prin care elevii ar putea înțelege rolul familiei și responsabilitățile implicate. Reprezentanții bisericii cred că acest tip de educație, completat de susținerea activă a părinților, ar oferi tinerilor o viziune echilibrată asupra vieții intime și ar contribui la creșterea sănătoasă a viitoarei generații.

Iată mesajul transmis de Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR):

„Introducerea educației sexuale obligatorii în școli este noua (și vechea!) doleanță a Consiliului Național al Elevilor. Motivele exprimate în favoarea acestei măsuri sunt numărul mare de minore gravide, abuzurile sexuale care se petrec în școli și universități, dar și mai buna prevenire a bolilor cu transmitere sexuală. Nimic despre cauzele care conduc la toate aceste situații.

Nimic despre abandonul școlar – considerat drept efect direct al numărului mare de minore gravide, nicidecum o cauză, așa cum și este în realitate, multe dintre cazurile existente abandonând școala înainte de a deveni însărcinate, nu după. Nimic despre realitatea tot mai pregnantă a drogurilor și consumului excesiv de alcool în rândul tinerilor și al adicțiilor de tot felul care conduc la rândul lor la o viață sexuală începută la o vârstă precoce și, bineînțeles, și la unele dintre efectele grave menționate anterior.Nimic despre faptul că, până la urmă, există o materie intitulată „Educație și sănătate”, care, deși opțională, acoperă cuprinzător subiectul în cauză și la care părinții își pot înscrie copiii când doresc. De asemenea, există ore obligatorii în cadrul disciplinelor „Biologie” și „Consiliere și dezvoltare personală” care discută de asemenea tema amintită.

Subiectul educației sexuale nu este unul „tabu”, așa cum se precizează adesea, dar rămâne unul care trebuie abordat cu tact, adecvat vârstei și posibilității de înțelegere a elevilor și care trebuie să transmită, de fapt, că viața sexuală este un rezultat al maturizării fizice și sufletești, un efect al iubirii reciproce, împărtășită de un cuplu căsătorit, nu un fapt încercat din curiozitate, din cauza unei stări avansate de ebrietate sau a ignoranței generate de abandonul școlar. Am putea milita, însă, oricând, pentru o disciplină obligatorie intitulată „Educație pentru familie”. Uităm adesea că viața intimă și copiii care rezultă din aceasta au nevoie de un cadru al familiei pentru a atinge maturitatea adecvată și a oferi societății ca întreg un viitor frumos.Dar aici nu este suficientă implicarea Consiliului Național al Elevilor. Am avea nevoie și de o implicare în continuare susținută a părinților. A celor care și-au clădit, cu ajutorul lui Dumnezeu și eforturile proprii, o familie frumoasă...”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel