Adrian Asoltanie, consultant financiar, demontează mitul "femeii cheltuitoare" şi spune ce se întâmplă, de fapt, în viaţa reală.
"Experienţa arată şi sunt şi studii care arată că, deşi există mitul femeii cheltuitoare, realitatea este că femeile sunt responsabile de 95% de achiziţiile dintr-o casă, de la hârtie igienică, la pamperşi, perdele, produse de curăţenie, haine, încălţăminte, etc. Foarte multe dintre chestiile care se cumpără în casă sunt în zona feminină. De acolo vine convingerea că femeile cheltuie foarte mulţi bani. E normal, dacă 95% din lista de cumpărături e la ele.
Însă, din punct de vedere financiar, chiar şi când o femeie cheltuie mai mult, face o chestie mai impulsivă, e o sumă mică. Poate o poşetă mai scumpă, o pereche de pantofi mai scumpă. Îţi revii foarte repede după un astfel de hop.
Bărbaţii sunt ăia care iau decizii majore, legate de case, terenuri, maşini, business. Ei se duc pe criptomonede, burse, etc. Când bărbatul o dă de gard, vorbim de bani serioşi. Nu suferi o săptămână-două şi apoi revii la normal, ci suferi ani de zile după o astfel de decizie", a declarat Adrian Asoltanie în podcastul Imobiliarium.
”Bugetul se face pe un an. Începem cu veniturile, cu banii care ne intră în casă. Le punem pe hârtie, sunt venituri active (mă duc la muncă, vine salariul, nu mă duc, nu vine). Le trecem și pe hârtie. Foarte important e să le trecem pe o lună, dar și pe un an. (...) Ca la orice buget, avem și ieșiri. Le recomand tuturor să facă ieșirile pe 12 luni (cheltuielile n.r.), pentru că iarăși urmează un șoc. De multe ori, avem cheltuieli micuțe, dar dese, iar oamenii nu prea bagă în seamă când vorbim de 10, 15, 30 de lei. Dar când le calculezi pe un an, începi să te scarpini în cap nasol. Prima ieșire de bani, în ziua de salariu, trebuie să devină un obicei. Întâi punem ceva deoparte, măcar 10-15%. Primul lucru! E un obicei pe care trebuie să-l dezvoltăm. De obicei, de cum intră salariul oamenii plătesc rata la bancă, întreținerea, utilitățile, cheltuielile obligatorii. Și toată lumea zice: pun și eu deoparte ce rămâne la finalul lunii. Ordinea corectă este inversă: mai întâi pun ceva deoparte” a spus Adrian Asoltanie, la ”Vorbește Lumea”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News