Adrian Asoltanie, unul dintre cei mai cunoscuți traineri de educație financiară, a venit cu sfaturi importante cu privire la bani, în această perioadă complicată.
Expertul în educație financiară Adrian Asoltanie a făcut o listă de sfaturi pentru români, cu privire la ce ar trebui să facă, în această perioadă, preventiv.
Acesta subliniază că trebuie să aveți 2000 de lei cash în casă, să aveți un fond de siguranță care să vă acopere cheltuielile pe o perioadă de șase luni, iar, din acest fond, o parte să fie schimbați în Euro și în Dolari americani, să amânați pentru o perioadă de șase luni cheltuielile mari și neesențiale, dar și să aveți documentele organizate și valabile.
Iată mesajul consultantului financiar:
”În perioade de instabilitate ridicată precum cea actuală:
- fondul de URGENȚĂ de 2000 ron cash în casă este OBLIGATORIU!
- fondul de SIGURANȚĂ trebuie crescut spre 6 luni de cheltuieli vitale și o parte disponibil în cash EURO & USD (60%/40%).
- amânați 6 luni cheltuieli mari neesențiale (gadgeturi, mobilă, amenajări...)
- pașapoarte valabile
- documentele esențiale organizate și back-up digital.
- calm și planificare!” a scris Adrian Asoltanie, pe Facebook.
Adrian Asoltanie a declarat, recent, la Antena 3, că cel mai prețios sfat pe care-l poate da este: ”Ți-a intrat salariul astăzi, pune astăzi deoparte ceva, fie 100 de lei, fie 50 de euro, cât poți! Recomandarea ar fi 10 - 15% din salariu. Întâi să-i pui deoparte, apoi faci restul cheltuielilor. În caz contrar, nu mai apuci să pui deoparte”.
Autor al cărții ”Dragă, unde-s banii?”, Adrian Asoltanie a dezvăluit cum gestionează el și soția sa banii, de peste nouă ani: ”Avem un sistem de plicuri, efectiv plicuri în care punem banii. În ziua de salariu, avem 10 categorii (n.r. 10 plicuri). Un plic foarte important este fondul de urgență. Măcar 1000 - 2000 de lei cash în casă ar trebui să aibă orice persoană sau familie pentru mici urgențe casnice, mici probleme de sănătate, este obligatorie să ai o rezervă cash în casă.”
Alte plicuri ar fi pentru cheltuieli vitale (20-25%), locuință (20-25%), transport (3-5%), datorii mici (0-5%), donații (10%), cheltuieli diverse (20-25%), dar și bani risipiți (0-3%). De asemenea, ar mai fi plicul pentru vacanță sau achiziții majore.
El a mai spus că ”pentru supermarket și pentru activități cu copiii sau ieșit undeva, prefer să folosesc banii cash”. ”Pentru alte lucruri diverse, unde oamenii se cam ”scapă” la cheltuieli, eu prefer bani cash, pentru că mă ajută să-mi înțeleg mai bine banii. Dacă eu intru într-un supermarket cu 300 de lei, trebuie să mă încadrez în ei”, spunea trainerul în educație financiară.
Banii noștri se împart în cheltuieli, cheltuieli vitale, urgențe, locuință, datorii, transport, achiziții majore, diverse, vacanță, bani risipiți. Important este să nu se bazeze pe un singur venit, ca familia să nu se bazeze pe un singur salariu sau ca salariul să nu fie singura sursă de venit într-o casă. ”Recomandarea mea este ca acest ”copac financiar” să-și tragă seva din mai multe direcții.” a spus Adrian Asoltanie, în emisiunea ”Income”, subliniind că sunt familii care stau ca o barză într-un picior și ”dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva la acest picior, te prăbușești financiar și vin datorii, rate. (...) Venitul activ înseamnă că dacă mă duc la muncă, vine banul, dacă nu mă duc, nu mai vine, și, practic, sunt tot timpul ca un șoricel într-o rotiță, nu mă opri, pentru că atunci mi-au dispărut veniturile. Timpul e cel mai mare dușman când avem datorii, cum ar fi un credit la casă. De aceea recomand să fie făcute plăți anticipate cu reducerea perioadei.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu