Adrian Câciu, chestionează Guvernul Orban: Inflaţia creşte, cum poţi minţi?

Adrian Câciu
Adrian Câciu

Economistul Adrian Câciu a acuzat Guvernul că minte când spune că preţurile sunt stabile şi vine cu cifre exacte privind inflaţia. 

"Inflația a crescut în ultimele 2 luni ale anului 2019 cu peste 18% ajungând la 4,04% de la 3,36%! Cum poți minți că prețurile sunt stabile? Deficitul de cont curent a crescut cu peste 10% în ultimele 2 luni din 2019.

Cum poți susține că ai scăzut deficitul de cont curent? Deficitul bugetar a crescut în termeni nominali cu peste 70% în ultimele 2 luni ale anului 2019. Cum poți minți că reduci deficitul?

Să înțelegem că ai crescut deficitul intenționat că să vii cu el în ușoară scădere în anul următor și să te lauzi că ești erou că îți scazi propriul deficit? Trebuie să trăiești într-o fractură de logică evidentă să crezi că asta e o laudă.

E doar o chestie de PR pentru oamenii pe care vrei să îi păcălești. Ai distrus cu bună știință un indicator de convergență nominală la zona euro, deficitul public, ai scos România de pe traseul de aderare la zona euro și tot tu spui că alții l-au scos?", a scris Adrian Câciu pe Facebook. 

Consecinţele deficitului peste 3 la sută

"OK, înțeleg să îți bagi joc de propriul electorat vânzând gogoși, tratând electoratul că pe o masă care ia de bun orice prostie, dar minciunile astea nu țîn în materie de profesioniști.

Deficit public peste 3% înseamnă să nu pupi zona euro în veci! Asta trebuie să spui oamenilor. Și să justifici de ce ai făcut asta mai ales în contextul în care economia era în scădere.

Dar cum să faci toate prostiile astea când știai că cel puțîn doi indicatori în PIB s-au dus vertiginos în jos și că nu vei avea resursele economice viitoare să îți acopere greșelile? Când știai că producția industrială vine pe negativ sau că agricultură scade că aport în PIB.

Ca ministru de finanțe ai datele acestea economice pe care publicul nu le are. Cât din plățile efectuate suplimentar au rămas în economia reală, că tot te lauzi că ai plătit facturi? Cât din banii de TVA, concedii medicale, frațîi Micula, avans rachete au rămas în economie că să întoarcă venituri viitoare către buget?

O analiză preliminară spune că sub 40%, pentru că restul au ieșit din țară sub diverse forme de care se bucură optimizatorii fiscali, regește bonusati probabil cu acest prilej.", a mai scris economistul. 

Concluziile lui Câciu 

"Și atunci ecuația se simplifică:

Ai făcut împrumut de 4 miliarde euro că să plătești facturi, dar doar 1,6 miliarde euro îți rămân în economie, urmând să întoarcă venituri de maxim 15% din suma, adică 240 milioane euro.

În ce tip de gândire economică arunci pe fereastră 4 miliarde euro că să primești înapoi doar 6% din acești bani? Doar într-o economie falimentară. Adică pe care ai dori să o bagi în faliment.

Nu aș poștă aceste lucruri dar tot văd un domn că se laudă cu ce a făcut el când de fapt, din punct de vedere economic și financiar, a creat mecanismele clasice ale unui dezastru.

Dezastru de care va răspunde, într-o zi, pentru că aceștia nu sunt banii lui, nu e la SRL, aceștia sunt banii României.", a conchis Adrian Câciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel