Analistul economic Adrian Câciu trage un semnal de alarmă cu privire la datoria publică a României, datorie pe care o vor plăti românii în zeci de ani de acum înainte.
Adrian Câciu, analist economic, a intervenit vineri seara în direct la România TV unde a vorbit despre datoria publică pe care o va avea țara noastră la sfârșitul acestui an. Mai mult, acesta a explicat și cine plătește împrumuturile pe care le face statul.
”Situația nu este chiar în regulă. Lumea poate nu știe, dar în acest an, datoria publică va crește cu 112 miliarde de lei în timp ce în trei ani de criză anterioară, în 2010-2012, a crescut doar cu 73 de miliarde. Aceste împrumuturi se duc către companii, mai puțin către oameni. Dar le vom plăti cu toții pe 30 de ani, de aici încolo tot vom plăti. Și noi, și copiii, cu pensionarii. Ceea ce este incorect pentru că tot se spune că nu sunt bani de pensii. Bani de pensii sunt. L-aș întreba pe domnul Ionel Dancă ce a făcut cu strategia fiscal-bugetară 2020-2022, care conține creșterea punctului de pensie cu 40% și care prevede venituri suplimentare pe anul viitor de 30 de miliarde de lei și care prevede venituri suplimentare la bugetul asigurărilor sociale de stat de 17 miliarde. O să spună că a venit criza, numai că dânșii nu au updatat această strategie fiscal-bugetară, deși deficitul a crescut. Sunt niște lucruri care țin de profesionalism. Tot ce vedem noi se face pe datorie. O datorie pe care o plătesc 19 milioane de oameni. Nu poți să îi lași pe pensionari să plătească datoria, fără să-i dai. Indiferent de orice analiză faci”, a declarat Adrian Câciu, analist economic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu