Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a fost invitat la DC News, DC Business și DC News TV, unde a vorbit despre pensiile speciale, care sunt protejate de deciziile CCR.
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit despre pensiile speciale, dar și despre retorica publică, atât a populației, cât și a celor care au scris PNRR-ul.
”Să vă spun o scurtă poveste despre pensiile de serviciu, să o traduc ca să o înțeleagă cât mai multă lume. Pensiile de serviciu ale magistraților care deranjau și deranjează în continuare, că sunt ridicate, te uiți la proporții, și cineva s-a gândit să bage și pensiile militarilor alături de pensiile magistraților.
După care au avut grijă să fie în PNRR așa: la ceilalți, intrați pe contributivitate, la magistrați țineți cont de deciziile Curții Constituționale. Care, ce să vezi?, întotdeauna protejează această putere în stat. Ei sunt protejați de deciziile CCR. Polițiștii, militarii și alții care au mai luptat pe front nu sunt protejați.
Mai mult, retorica publică a fost aceea: desființați pensiile speciale. Dar în PNRR nu scrie decât de trecerea pensiilor de serviciu pe contributivitate, gradual, astfel încât să fie la fel ca pensiile publice, care sunt exclusiv pe contributivitate.
Asta scrie în PNRR, retorica publică este alta. Sau percepția care s-a creat a fost: desființați. Mai ales, am văzut că și după ce s-a aprobat jalonul de către Comisie, cei care au scris PNRR-ul tot ies cu desființați pensiile speciale. Eu nu o să susțin niciodată ca pensiile militarilor să fie afectate”, a declarat Adrian Câciu, în cadrul Interviurilor DC News.
Analistul Bogdan Chirieac a punctat că ”în general, publicul nu este împotriva pensiilor militarilor”, însă ministrul Câciu a ținut să precizeze că ”e adevărat, deranjează plafonul pensiei unui magistrat, care este exorbitantă față de o pensie de om normal”.
Cât privește creșterea punctului de pensie pentru magistrați, Câciu a explicat că ”și acolo este o întreagă discuție, trebuie rezolvată, pentru că acest VRS (n.r. valoare de referință sectorială de salarizare), cum este folosit el în justiție trebuie să ajungă la un nivel rezonabil față de capacitatea bugetului”, a spus Câciu, precizând că trecerea de la 605 la 1.005 de lei se află ”în discuții”, adăugând că ”înțeleg că toată lumea vrea, dar trebuie să ai și capacitate, că nu te duci la dl Chirieac să îi mai pui o taxă după aia”.
Bogdan Chirieac a spus că se așteaptă ca dl Boloș, ministru de Finanțe, ”să deschidă ușa râzând și să spună: Încă 50% taxă”.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu