Economistul Adrian Câciu a explicat că OUG-ul pentru amânarea ratelor propus de ministrul Florin Cîţu prezintă "o fractură de logică".
"Fractura de logică a celor care am văzut că au fost împinși pe toată media să ne spună cât de bun și util este OUG cu amânare rate și cât de "ticălos" este orice alt proiect. Ca să ne înțelegem, este necesară o astfel de măsură nu numai pentru a proteja debitorii, dar mai ales pentru a salva sistemul bancar, care are o expunere de cel puțin 3 ori mai mare decât avea în anul 2010.
Aici apare prima fractura de logică despre care toți tac și anume că o astfel de măsura protejează băncile, asigurând cât mai multe credite că ajung la final.", a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.
"Băncile au niște pierderi pe perioada amânării și trebuie sa le compenseze cu acele dobânzi care se capitalizează sau care se constituie în creanțe separate(credit nou). Trebuie asigurat capital din aceste dobânzi pentru ca băncile sa își acopere costurile pe perioada asta de 9 luni". După care începe și jignește pe oricine ar gândi altfel.
Iar de aici, m-a amuzat teribil, dar m-am și decis să prezint fractura respectivă de logică. Ei invocă faptul ca aceste dobânzi(care se vor plăti în următorii 5-10 ani) vor acoperi costurile pe cele 9 luni de suspendare!!!?
Ia spuneti voi, stimați intelepti, când se plătesc aceste dobânzi capitalizate și/sau creanțe separate? Cumva în aceste 9 luni? Sau hăt, ulterior?
Ați invocat că dacă sistemul nu are aceste dobânzi nu poate supraviețui în cele 9 luni că sunt costuri de 5-6 miliarde lei. Păi, măi, studenţii lu' tata, cu dobânzi sau fără dobânzi, băncile nu încasează nimic din credit pe cele 9 luni!!!
Cât tupeu și nerușinare puteti avea? Că plec de la premisa că inteligenți sunteți, deşi îmi era mai simplu să vă fac proşti, în loc de ticăloși!", a mai scris economistul.
"PS: sistemul rezistă, pentru că peste 85% din plăţi se fac online, iar comisioanele asigură, în multe cazuri, venituri mai mari decât dobânzile! Pe de altă parte, Banca Națională este un furnizor de încredere și de lichiditate și se va asigura că nu o sa existe alte dezechilibre care să aducă costuri suplimentare.
Nu mai mințiti. Vă mințiți singuri, discutând de "sexul îngerilor", în timp ce cade economia. Nu mai înveliți ciocolata în staniol! Nu sunteți marmote!", a conchis Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News