Economistul Adrian Câciu a indicat cum putea fi ţinut deficitul pe 2019 sub 3 la sută din PIB, dar şi cum cel din 2020 putea fi dus la doar 2,46 la sută.
"Cu instrumentele legale de politică fiscal-bugetară existente, aşa cum am explicat în postarile mele anterioare, la care adăugăm evident şi competenta profesională (scuzaţi falsa modestie), eu personal aş fi coordonat ducerea execuţiei bugetare într-un deficit de 2,95% din PIB pe cash in anul 2019 de catre instituţiile guvernamentale şi aş fi construit bugetul pe 2020 cu un deficit de 2,46%.", a scris Adrian Câciu pe Facebook.
"Cu plata tuturor restanţelor la TVA (care nu era de 4 mld ci de 2,1 miliarde lei) sau restanţa la PNDL (care nu era de 5 miliarde ci de 1 miliard lei). Şi cu plata restanţei la concedii medicale (care era de 1,2 miliarde lei, nu de 3 miliarde).
Evident fără să tai taxe, fără să scad impozite care să favorizeze munca la negru, fără să uit să recuperez arierate, fără să am deal-uri cu evazioniştii.", a mai scris economistul.
"Oricine s-ar fi uitat pe bursă la preţul petrolului pe futures ar fi observat, încă din octombrie, că preţul petrolului va scădea spre 52 USD/baril în anul 2020, de la 68 USD/baril. Deci oricine ar fi văzut că preţul combustibilului ar fi scăzut pe cale de consecinţă.
Astfel că nu era nevoie de reducerea accizei, care a adus un minus de venituri bugetare de peste 2 miliarde lei (indiferent de preţ, acciza rămâne la fel ca venit la buget). Ministerul Finanţelor are aceste previziuni şi are specialişti sau poate consulta instituţii specializate să ştie cum vor evolua preţurile, mai ales cele reglementate.
Probabil unora le place hazardul sau probabil unora le place să vadă cum alţii le fac viaţa amară şi nu pot înţelege ceea ce scriu eu. Nu este treaba mea asta. Treaba mea este să arăt că se poate şi altfel!", a conchis Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News