Economistul Adrian Câciu trage un semnal de alarmă cu privire la deficitul pe care îl va avea România în 2020 şi spune că, pe perioada stării de urgenţă, doar săracilor li s-a cerut să fie solidari.
"Spre deosebire de alţi ani, când deficitul era creat de cheltuieli și cam știai pe ce venituri te bazezi, anul 2020 se caracterizează ca unul din acei ani când deficitul este cauzat suplimentar de lipsa veniturilor.
S-a plecat cu un handicap de 0,5% față de veniturile stabilite prin Legea Bugetului, respectiv au fost tăiate venituri care erau prinse în lege (supraimpozitare contracte part-time, supraacciză, taxă active banci, taxă comunicaţii şi energie). A spus-o Consiliul Fiscal în opiniile formulate la legea bugetului.
Am continuat cu deficit din prima lună, o realizare istorică, în contextul în care prima lună vine mereu pe excedent. Am impins deficitul pe februarie pentru că veniturile au fost cu 4 miliarde lei mai mici decât media anuală. Iar apoi a venit martie. Surprinzător poate, cele mai mari companii, scutite de taxe la început de an, nu au plătit impozitul pe profit. Reacția la acest gest? Spre zero", a scris Adrian Câciu pe Facebook.
"Ce să mai discutăm din acest moment? Cetatea este lăsată fără apă! Iar la asta începem să adunăm cheltuieli. Că e şomaj tehnic, că sunt granturi, că or fi şi altele care cu siguranță trebuie să fie făcute pentru că se stinge lumina, problema e că nu văd solidaritatea bogaților. Trebuie să fie solidari săracii. Bogații își numără banii și uită să plătească statului.
Care firme cu evaziune fiscală au primit TVA? Dar decont de șomaj tehnic? Dar ce bine e să dai faliment și să nu crești redevențele. Când mai tot ce se exploatează din pământul acestei ţări se exportă.
Să fim bine. Starea de urgență se pare că e doar pentru unii. Solidaritatea, la fel.", a mai scris economistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News