Economistul Adrian Câciu a explicat cum ar putea fi realizată sustenabilitatea sistemului de pensii, dar și despre cum se pierd anual miliarde de lei prin evaziune fiscală și economie neagră.
"Noi dacă calculăm la masa salarială brută de anul trecut noi avem o rezervă de CAS care nu se corectează din piață de 30 de miliarde de lei, apropo de sustenabilitatea despre care trebuie să vorbim sau să ajungem la sustenabilitatea sistemului de pensii. Vei avea sustenabilitate nu pe contributivitate când vei avea sustenabilitate pe colectare. În momentul în care oricare din guverne nu va mai lăsa infractorii să își bage în buzunar banii în buzunare pe care i-au strâns, i-au confiscat de la oameni și acei infractori să verse totuși banii la bugetul de stat, la bugetul de asigurări sociale, atunci vom avea sustenabilitatea sistemului de pensii. 30 de miliarde de lei reprezintă o treime din pensiile actuale în plată. Deci iată, puteai să crești doar din acești bani cu 30%, iar noi vindem iluzii: "Poate anul viitor vom avea o lege a pensiilor, poate vom avea o recalculare pe o altă formulă.", a declarat Adrian Câciu la Realitatea Plus.
Economistul Adrian Câciu a vorbit și despre așa-zisa economie neagră din România, afirmând că România este "campioană la evaziune fiscală".
"Hai să vă spun altfel. 10,5 milioane de locuitori ai acestei țări depind de bugetul de stat și de bugetul de asigurări sociale de stat. Sunt pensionarii vreo 5 milioane, sunt copii vreo 4 milioane și sunt angajații de la stat. Dăm la o parte angajații, hai să temperăm puțin creșterea de salarii la stat, dar celelalte două categorii sunt total vulnerabile. Copiii nu au alte venituri și au nevoie de haine, mâncare, acces la educație pentru că sunt copii, iar pensionarul, care a muncit și a contribuit o viață întreagă, tu îl condamni de fapt la sărăcie prin faptul că tu vrei să strângi cureaua.
Dar de ce nu faci consolidarea fiscală, cum spune domnul Cîțu și cum spun cei de la Comisie, pe venituri? Când tu ai o evaziune fiscală de 11% din PIB care înseamnă 20 de miliarde de euro, când ai o economie neagră de aproape 60 de miliarde de euro. Pe lângă asta discutăm despre economia neobservată, în termeni academici, economia neagră îi spunem noi, care este undeva la 24% din PIB. În total aceste două cifre cumulate îți dau încă un buget de stat. Suntem campioni din perspectiva economiei la evaziune fiscală.", a explicat Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu