Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a comentat criza preţurilor la alimente.
Întrebat, miercuri, la Antena 3, ce soluţii sunt pentru fermieri, dar şi pentru consumatori, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a spus: „Noi practic culegem acum efectele unei liberalizări a piețelor la gaze şi energie, care au creat un bulgăre de zăpadă care se rostogolește şi loveşte toate sectoarele de activitate. Eu încă de la preluarea mandatului am avut un obiectiv clar să plătesc banii fermierilor, ca să aibă bani în cont la început de an agricol şi la început de an calendaristic pentru a putea să rămână sustenabili şi pentru a putea produce alimente la un preţ pe care să îl poată suporta. Vorbesc aici în principal de subvențiile pe care fermierii le primesc, de programele specifice pentru susținerea producătorilor de legume în spaţii protejate.”
„Mai mult decât atât, în ultimele ședințe de guvern, am aprobat programe de sprijin care vizează subvenția pentru preţul motorinei folosite în agricultură, vizează susținerea producătorilor de tomate şi legume”, a spus ministrul Adrian Chesnoiu.
„O să plătim şi ajutoarele naţionale tranzitorii şi toate celelalte programe pe care le-am bugetat şi care nu au altă menire decât să susțină producătorii”, a subliniat acesta.
„Preocuparea mea principală este să sprijin producătorii ca să avem alimente pe masa românilor.
Nu sunt suficiente numai soluțiile de la ministerul Agriculturii. Preţurile nu le formează ministerul Agriculturii, ele se formează într-un lanț de comercializare care pleacă de la costurile de producţie până la punerea pe raft a produselor", a spus ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu la Antena 3.
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a spus, la DC News, câtă pâine din aluat congelat mănâncă românii.
„S-a ridicat de foarte multe ori în spaţiul public această problemă (n.r. – a cantităţii de pâine congelată pe care o importă România). Noi suntem o ţară producătoare a 11 milioane de tone de grâu anual, în anii în care nu există alţi factori de risc. Consumul necesar în România este undeva la 4 milioane de tone. Deci excedentul de 7 milioane de tone, în general se exportă.
Un român consumă cam 78 de kilograme de pâine pe an. Din aceste 78 de kg de pâine, 1 kg provine din pâine congelată. Atât, un kilogram. Este situaţia pe care o am de la Rompan, asociaţia operatorilor din industria de panificaţie.
Pe de o parte este o veste bună, dar are şi o componentă care nu e chiar atât de bună, şi anume faptul că noi putem ca o mare cantitate din acest grâu pe care îl producem să o integrăm în zootehnie sau în industria alimentară, dacă procesăm grâul şi producem produse de panificaţie sau făinoase.
Pentru că în codul care este colectat la indicator la Institutul Naţional de Statistică sunt la grămadă şi produsele de panificaţie, şi pâinea, precum şi pastele făionase sau celelalte derivate. Adică punem laolaltă biscuiţii cu pâinea, punem laolaltă pastele cu produsele de panificaţie şi atunci nu avem o imagine completă. Acesta a fost un prim aspect pe care l-am discutat cu reprezentanţii din industria de morărit şi panificaţie", a explicat, la DC News, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu