Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA: Vom avea acest ŞOC DE INFLAŢIE care va ţine până prin mijlocul verii. Iar apoi, încet-încet, situaţia se va relaxa

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Inflația a urcat la 13,8 %, arată datele transmise miercuri de INS. Alimentele s-au scumpit cu 13,5%, mărfurile nealimentare cu 8,9% iar serviciile cu 7,1%.  Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA, vine cu explicaţii.

Analistul financiar Adrian Codîrlaşu a vorbit, în direct, la Digi24 despre situaţia economică actuală din România. Acesta crede că inflaţia va atinge un "punct fierbinte" în această vară, după care va începe să se diminueze. "Inflaţia actuală vine din mai multe locuri. Vine din preţurile externe, preţurile combustibilului, ale gazelor naturale şi ale electricităţii. Aceste preţuri externe sunt cauzate şi de războiul din Ucraina. E adevărat, şi deficitul bugetar pune presiune suplimentară pe cerere şi generează inflaţie. Deci, o soluţie ar fi reducerea deficitului bugetar pentru a mai tempera presiunea pe preţuri, însă şi Banca Centrală va trebui să majoreze în continuare rata de dobândă pentru a mai stopa cererea şi a mai domoli rata inflaţiei. Totuşi, o majorare prea dură sau prea bruscă a ratelor de dobândă ar putea avea efecte negative asupra economiei, inclusiv posibilitatea României de a intra în recesiune. Nu ştim cu va evalua războiul şi ce urmări va avea pe piaţa de gaze. Prin urmare, un răspuns brusc nu ar fi bun. De ce? Pentru că... să zicem, ridicăm rata dobânzii, se termină războiul, rămâne economia lovită. Din acest motiv, mai bine este cum este acum: nişte paşi relativ mici, cu rate de dobândă majorate cu 50 de puncte de bază decât un răspuns dur şi brusc al Băncii Centrale" este aprecierea lui Codîrlaşu.

Ce soluţii are statul pentru calmarea inflaţiei

"Soluţiile sunt extrem de puţine. Avem o economie care încetineşte, de asemenea, sunt acele preţuri externe ridicate care nu pot fi controlate de autorităţile din România. Deci, vom avea acest şoc de inflaţie care probabil va ţine până prin mijlocul verii. Încet, inflaţia va începe să se reducă" a explicat analistul financiar.

De ce BNR a mărit dobânda sub aşteptările economiştilor

"Dacă ne uităm în urmă, ROBOR-ul anticipa, la o săptămână, undeva la 50 puncte de bază şi 100 de puncte de puncte de bază la o lună. BNR-ul a venit undeva la mijloc, cu 75 de puncte de bază, a fost una dintre cele mai mari majorări de până acum ale Băncii Centrale, în ultimii 5 ani. Probabil BNR a anticipat acest şoc de inflaţie pe care l-am avut în ultima lună şi a venit cu această majorare de 75 de puncte de bază" a mai spus Codîrlaşu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel