Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, a declarat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, că noua formulă a taxei de clawback oferă mai multă predictibilitate și poate oferi o stabilitate financiară.
Jurnalistul Val Vâlcu a pus problema taxei de clawback, pe care a numit-o „opacă”. „Se referă la valori nu la cantități, ori aici apar litigii, litigiile merg în justiție și se raportează niște sume, în fond cred că ăsta este și trucul, că este de luat clawback atât, avem un buget, suntem bine. Și peste un an, doi, trei de proces se constată că banii au fost încasați nejustificat. Deci raportarea ar trebui să fie făcută pe cantități, prețul este stabilit de stat, se cunoaște valoric. Cine e nemulțumit se duce la tribunal”, a afirmat acesta.
„Clawback este o mașinărie complexă, pe care puțini o stăpânesc, mai ales tehnic, apar astfel de situații. Trebuie pornit în schimb de la obiectivul măsurii, din nou, obiectivul clawback este de a asigura stabilitatea financiară și să acorde și predictibilitate. Acum noua formulă dă ceva mai multă predictibilitate decât înainte iar stabilitatea financiară este un obiectiv legitim până la urmă. Este nevoie de o sursă suplimentară de finanțare pentru consumul de medicamente”, a explicat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, în cadrul interviului acordat DC News și DC Medical.
„Această mențiune legată de transparență sau de modul de calcul e ca la problemele de aritmetică, prețul este cunoscut, dacă s-ar publica cantitățile, ar ști fiecare cât are de plătit. Ideea e că e competiție, nu trebuie să se afle nu se aplică în Franța, Germania, Italia, Slovacia, celelalte țări”, a mai adăugat Val Vâlcu.
În 2020, amendamentele aduse în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților stabilesc valoarea BAt (ajustarea bugetului CNAS destinat consumului de medicamente) pe trimestrul IV din 2019 și diferențiază și plafonează taxa clawback. Aceasta ar urma să fie fixă, indexabilă doar cu rata inflației și diferențiată în funcție de tipul și de proveniența medicamentului.
„- Art. 35.- (1) Prin excepţie de la prevederile art.34, începând cu trimestrul IV al anului 2019, valoarea BAt este de 1.668 milioane lei. (2) Începând cu trimestrul următor al intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea BAt se indexează cu rata inflației, faţă de valoarea ultimului trimestru al anului anterior."
Catalogarea medicamentelor și valoarea taxei clawback diferențiată Conform amendamentului adăugat ca Art.36.- (1) Începând cu trimestrul I al anului 2020, contribuția trimestrială (taxa clawback, n.r.) se calculează și se datorează diferențiat pentru medicamente de tip I, II, și III, în condițiile prezentului articol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu