EXCLUSIV  Adrian Gheorghe, președinte CNAS: ”Mă îngrijorează”. ASPECT despre care NU se vorbește

Adrian Gheorghe, președinte CNAS, a oferit detalii în premieră pentru DC NEWS, în cadrul evenimentului HEALTH ROMÂNIA 2021.

Dr. Păun, consilier al președintelui Iohannis, despre inovația din sistemul medical: Par SF, dar să recunoaștem că acesta este viitorul

Adrian Gheorghe, președinte CNAS, a vorbit despre traseul pacienților cu cancer și ce trebuie făcut în cazul lor. 

"În ceea ce privește traseul pacientului în cancer. Aici, într-adevăr, cred că trebuie să facem îmbunătățiri importante și numai printr-un cadru colaborativ și asumat putem face asta. M-aș referi la două aspecte, legate. Unul ține de perspectiva pacientului, a celui care traversează traseul, iar celălalt ține de partea de normare.

Cred că este foarte oportun pentru noi în punctul ăsta, să gândim modul în care se fac aceste îmbunătățiri și să gândim mai puțin în termeni de ceea ce ar trebui să se întâmple în x zile, săptămâni în punctul diferitelor etape și să ajungem acolo odată ce am definit unde trebuie să ajungem.

În Marea Britanie există experiența țintelor, în termeni de liste de așteptare, la mai multe niveluri, nu doar UPU, dar și liste de așteptare pentru intervenții elective și această practică a penalizării furnizorilor de servicii medicale în cazul nerespectării țintelor de timp, are rezultate pe termen scurt, cel mult mediu. După câțiva ani s-a observat foarte mult, după 2, 3, maxim 4 ani, intervin mecanisme de adaptare și ulterior țintele nu mai funcționează. Ele trebuie ajustate, suplimentate cu alte mecanisme.

Cred că trebuie ă avem foarte clar în vedere această dinamică evolutivă a normării traseului pacientului în sensul că putem pe hârtie să creionăm un mecanism care să fie fezabil, însă nimic nu dăinuiește o veșnicie.

Presupunând că efectele pozitive sunt cele care sunt atinse, noi trebuie să investim de fapt nu doar în creionarea acestui traseu în sensul scurtării lui, dar în mecanismele adaptative pe care cu siguranță vom avea nevoie foarte curând după implementarea oricărei măsuri. 

”Mă îngrijorează”. ASPECT despre care NU se vorbește

Acest aspect mă îngrijorează pe mine mai mult în acest punct, faptul că mecanisme coerente de adaptare, de ajustare din mers în mod coerent a deciziilor de politică publică nu prea avem în acest moment. Aceste mecanisme adaptative. Și asta se leagă și de discuția despre performanță. Ceva ce mi se pare foarte relevant, dar despre care nu se prea vorbește în momentul acesta și anume: performanța e văzută mai mult ca un culoar către recompense și sancțiuni. 

Practic, ai niște obiective, definești performanța pe baza unor obiective și dacă îndeplinești criteriile, sub o formă sau alta vei primi un bonus financiar, de recunoaștere, merit, multe așa. Dacă nu-l îndeplinești, ori nu primești nimic, ori ești sancționat pentru că nu contribui destul. Ori nu doar despre asta este performanța.

Performanța este despre cum sistemul îi ajută pe cei care nu îndeplinesc obiectivele să se miște treptat în continuare. Este o călătorie continuă care nu se oprește în momentul în care ai bifat căsuțele", a declarat Adrian Gheorghe, președinte CNAS, în exclusivitate pentru DC NEWS, în cadrul evenimentului HEALTH ROMÂNIA 2021.

 

Vezi mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel