Medicii avertizează că unitățile medicale care tratează bolnavi de COVID-19 sunt deja sufocate.
„Este foarte ușor de făcut un calcul. Chiar dacă sunt mai puține cazuri în România, din păcate în zonele roșii, în primul rând în Capitală, nu este o scădere, așa cum vedem în fiecare zi. Dacă avem peste 1.500 de cazuri, și dacă ar fi 5% forme critice cu nevoie de terapie intensivă, un calcul simplu ne spune că avem câteva sute de pacienți care au nevoie de terapie intensivă", a declarat, la Antena 3, medicul infecționist Adrian Marinescu.
„Nimic nu e simplu și nu-i de rezolvat peste noapte. Dar probabil că o soluție ar fi legată de intrarea în circuit și pentru spitalele care acum sunt non-COVID. Asta se întâmplă în multe țări din Europa. În momentul în care ai o necesitate mai mare de locuri, și nu mă refer numai la terapie intensivă, ar trebui că toate spitalele mari care pot, din punct de vedere epidemiologic, să meargă cu un dublu circuit, să o facă. Să vadă și pacienți cu SARS-CoV-2.
Până la urmă, dacă pacientul este suspect și merge pentru că are o pneumonie sau insuficientă respiratorie, într-un spital de urgență, oricum vine în contact cu cei care sunt acolo, până se pune diagnosticul. Această delimitare între COVID și non-COVID este abitrară. Știm foarte bine că pacienții ajung și la spitale care nu țin de circuitul COVID”, a mai spus acesta.
„Soluția pleacă și de la testare. Dacă vom testa extins, vom pune diagnosticul mai repede și pacientul nu va ajunge la complicații. Și atunci nu va ajunge cu o formă severă în spital. Și bineînțeles, locurile, așa cum spuneam mai devreme, și în spitalele care acum nu sunt în circuit”, a concluzionat Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News