Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balş” din Capitală, susține că toți pacienții din valul patru au varianta Delta.
Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş” din Capitală, spune că toți pacienții din valul patru sunt pacienții nevaccinați care nu au trecut prin boală și sunt infectați cu varianta Delta.
„Valul al patrulea ar putea să fie un val mult mai echilibrat. Cei care au trecut prin boală și cei care s-au vaccinat au imunitate. Imunitate care imprimă la nivel celular, dar și la nivel de anticorpi. Și atunci ne putem aștepta la un număr mare de infecții, dar, din fericire, sau așa ar trebui să se întâmple, ar trebui să avem un procent foarte mic de forme severe. Apropo de presiunea la nivelul domeniului medical, în mod sigur ar trebui să fie o presiune mai mică raportând la ce știam noi din valorile anterioare. Ce trebuie să facem în această situație? Să fim realiști și să realizăm că va fi o situație grea din punct de vedere epidemiologic, probabil din august, trebuie să prevenim și să ne vaccinăm. Trebuie să știm că toți pacienții din valul patru au varianta Delta. Nu mai este nevoie de confirmare. Cei care sunt de acum vor fi cu varianta Delta într-un procent de probabil 90%.
La noi ajung cazurile severe. Chiar dacă, deocamdată, presiunea nu este crescută, sunt cazuri severe pentru că se selectează de peste tot din țară. Ce este foarte important, sunt pacienți nevaccinați și pacienți care nu au trecut prin boală.”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la Antena 3.
Medicul a mai spus că Institutul Matei Balş din Capitală este printre puţinele unităţi medicale care au folosit anticorpii monoclonali, iar acest tratament va face diferenţa pentru pacienţii vulnerabili.
„E un tratament despre care vorbim în ultimele luni, sunt anticorpi monoclonali în mai multe variante. Ceea ce știm în momentul de față este că acest tratament este eficient, cu o singură condiție: să fie administrat în momentul inițial, momentul în care pacientul se infectează și este un pacient vulnerabil, ar trebui să prevenim formele severe. Ce înseamnă asta? Când pacientul ajunge la camera de gardă și este un pacient în vârstă sau cu afecțiuni cronice, chiar dacă la început nu sunt complicații, ar trebui să folosim acest tratament tocmai pentru a preveni acele forme severe care îi pun viața în pericol. Pentru că știm că după prima săptămână există riscul de a face complicații, situație care se întâmplă foarte frecvent.
Institutul Matei Balș este printre puținele spitale care au participat la studii clinice încă de la începutul pandemiei. Noi avem experiență și înainte de pandemie, dar vorbim strict de momentele folosite acum, în pandemie. Anticorpii monoclonali au fost încă de la început folosiți, atât cât ne-a permis timpul și cât am putut să o facem cu pacienții noștri. Este evident că acest tratament este cel care va face diferența pentru pacienții vulnerabili”, a mai explicat Adrian Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu