Adrian Năstase a primit un cadou de la Viktor Orban: "Spre deosebire de Iohannis". Povestea cu elicopterul de la Oradea

foto blog Adrian Năstase
foto blog Adrian Năstase

Adrian Năstase a povestit că a primit un cadou și o scrisoare de felicitare de la premierul Ungariei, Viktor Orban, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani. Năstase a subliniat că Iohannis nu i-a transmis nimic, iar gestul lui Viktor Orban este unul de apreciat pentru că în vremea în care era premier i-ar fi provocat acestuia mari bătăi de cap. 

 

"Când am împlinit 70 de ani, spre deosebire de Iohannis, Viktor Orban mi-a trimis o scrisoare de felicitare și patru sticle de vin Tokaji. E un gest de eleganță. Eu cu Viktor Orban am avut conflicte mari. Din cauza mea... Sau mai bine zis cred că și din cauza mea a pierdut alegerile din 2001, atunci când a câștigat Péter Medgyessy. Viktor Orban a vrut să-și lărgească plaja de votanți și a inventat varianta aceea cu legitimația de maghiar. Practic, el acorda un fel de cetățenie ungară maghiarilor din România. Eu am atacat povestea asta la Consiliul Europei, la OSCE și până la urmă el a trebuit să modifice legea," a povestit Adrian Năstase la Antena 3.

Adrian Năstase a trimis un elicopter la Oradea pentru a bruia întâlnirea lui Viktor Orban 

Întrebat dacă Viktor Orban este omul rușilor, Adrian Năstase a continuat: 

"Viktor Orban nu e omul rușilor. Viktor Orban e omul rușilor doar când ia ieftin gazul din Rusia și construiește o infrastructură care blochează Uniunea Europeană în luarea unor măsuri. Venea în România și organiza întâlniri și când eram eu premier. Lua legătura cu Bucureștiul, cu sistemele de siguranță din România. Eu am făcut un lucru foarte simplu: am trimis un elicopter deasupra manifestării respective. Nu știu cum s-au mai înțeles pe urmă, doar în engleză, că pe ungurește nu mai era posibil. Deci un elicopter care zboară la 200 de metri deasupra... Au înțeles mesajul o vreme, iar apoi au revenit. Revizionismul ungar după Trianon a funcționat întotdeauna, cu viteza întâia, a doua, a treia, în funcție de starea de slăbiciune din România. De aceea, noi trebuie să fim atenți la haosul pe care-l creăm noi înșine încurajându-l, pentru că pe acest fundal pot interveni factori externi care pot fi foarte periculoși. Ungurii au o calitate deosebită pe care noi nu o avem întotdeauna, aceea de a fi jucători fair (corecți, în traducere din engleză-n.r.) așa cum au fost de exemplu, cei din conducerea UDMR în perioada în care am condus guvernul. Eu am condus un guvern minoritar și am avut înțelegeri anuale cu UDMR-ul pentru sprijin punctual, pe anumite teme. Întotdeauna s-au ținut de cuvânt și asta e o mare calitate," a mai spus Adrian Năstase. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel