Adrian Năstase blamează televiziune și publicațiile din România pentru că au trecut peste un eveniment important: Acțiunile OMV-Petrom ar fi fost vândute în acest an sub nivelul de la privatizare.
Cum s-au împărțit acțiunile rămase
In intelepciunea sa, “statul de drept” de după 2004 a impărtit in trei cele 49% din actiunile rămase după privatizarea Petrom. O parte din actiuni a mers la Fondul Proprietatea pentru a satisface clientela politica a vremii. In acest scop, FP – sub conducere mixta, româno-americană, avandu-l la pupitru pe Mark Gitenstein – a decis vanzarea actiunilor sale, primite cadou de la statul roman.
SURPRIZA: actiunile OMV Petrom au fost vândute acum de Fondul Proprietatea, prin listare la Londra, cu 0,210 lei/actiune, in timp ce, la privatizare, in 2004, pretul a fost 0,215 lei/actiune. Deci,ele s-au vandut SUB pretul din 2004. Si in conditiile in care, in 2004, pretul barilului de petrol era de doar 38,22 USD/ baril, in timp ce in octombrie 2016, pretul este de 48,87 USD/baril.
Si in conditiile in care, compania a trecut de la situatia de companie cu mari datorii la situatia de cel mai mare contribuabil la bugetul de stat – 12 miliarde euro plătite la stat, ca taxe si impozite, in perioada 2005-2015.
Si in conditiile in care, in acesti ani, compania a facut investitii de 12,3 miliarde de euro, plus atragerea unor importanti parteneri internationali (Exxon, etc). Ce concluzie trageti?
Venituri după privatizare
Reamintesc si faptul ca statul român a incasat la privatizare 2,71 mld lei dar a obtinut, din dividende, in perioada 2004-2015, 2,15 mld lei, deci, a obtinut, in total, 4,86 mld lei. Comparativ, OMV a platit 5,81 mld lei la privatizare (adaugand promisiunea de investitii) iar dividendele realizate – 3,98 mld lei – au acoperit doar partial aceasta suma.
Nu am vazut comentarii la televiziuni sau in presa in legatura cu aceasta vanzare de actiuni care arată, cel putin, că pretul actiunilor vandute in 2004 a fost calculat corect (vezi si raportul Comisiei senatoriale pe această chestiune). Nici măcar ambasadorul american nu a comentat aceasta operatiune.
Oricum, eu astept comentariile deontologilor…", scris Adrian Năstase pe blogul personal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu